Hlavní obsah

Lidé po prezidentské volbě více kritizují práci parlamentu

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Po letošním únoru, kdy proběhla prezidentská volba, klesla spokojenost s prací parlamentu o pět procentních bodů na 24 procent. Téměř třetina občanů (29 procent) dobře hodnotí práci vlády, s prací prezidenta je spokojeno 59 procent lidí. Uvedl to STEM.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zákonodárci shromáždění při volbě prezidenta ve Španělském sále Pražského hradu

Článek

Spokojenost s prací parlamentu rostla od prosince až do února, kdy byla na 29 procentech. Po volbě hlavy státu, kterou doprovázely tahanice, výhrůžky a vzájemná kritika, spokojenost klesla. Lidé totiž mohli shlédnout volbu v přímém přenosu.

"V březnu se potvrdil dlouhodobý pozvolný pokles spokojenosti s prací prezidenta, přestože ve srovnání s hodnocením vlády a parlamentu si stále vede nejlépe," uvedl dále průzkum.

Jestliže v červnu 2007 dosahoval podíl spokojených občanů 73 procent, začátkem března 2008 vyjadřovalo spokojenost s prací prezidenta už jen 59 procent lidí.

Vývoj hodnocení práce institucí (v %)
instituceledenúnorbřezen
prezident666059
vláda283029
parlament252924
zdroj: STEM

S politickou situací je spokojeno 23 procent lidí, v únoru to bylo 20 procent. "Tradičně spokojenější jsou pravicově orientovaní občané, především příznivci ODS, zatímco lidé, kteří se hlásí k levicové či středové orientaci, patří častěji mezi nespokojené," podotkl průzkum.

Spokojenější jsou také mladí lidé (32 procent), lidé s vysokoškolským vzděláním (37 procent), studenti, odborní pracovníci a podnikatelé. Větší spokojenost vyjádřili také lidé, jejichž materiální situace je na dobré úrovni (48 procent).

Reklama

Výběr článků

Načítám