Hlavní obsah

Vláda odložila Julínkovu reformu zdravotnictví

Právo, Novinky, znk, jov, per
PRAHA

Vláda v pondělí odložila rozhodnutí o zákonech, kterými chce české zdravotnictví reformovat ministr Tomáš Julínek (ODS). Ministři probrali věcné záměry reformních zákonů. Teprve poté, co je kabinet schválí, připraví ministerstvo paragrafované znění norem.

Článek

Vláda jednala o sedmi zdravotnických zákonech, jako například o zákonu o všeobecných zdravotních pojišťovnách, o fakultních nemocnicích nebo záchranné službě.

"Diskuze byla velmi věcná a rozsáhla, definitivní rozhodnutí jsme odložili," uvedl premiér Mirek Topolánek (ODS).

"Většinu připomínek jsme na jednání vyřešili, ty co zůstaly, tak během čtrnácti dnů dáme do pořádku," řekl Julínek. K odložení rozhodnutí vedla podle něj žádost koaličních partnerů, aby ministerstvo předožilo teze transformačního zákona. Ten měl být předložen až později, koaliční partneři ODS ale chtějí slyšet varianty způsobu transformace zdravotních pojišťoven a fakultních nemocnic již teď.

Ministr dodal, že jeho rezort také ještě musí jednat s ministerstvem školství. "Ministerstvo školství by mělo lépe specifikovat požadavky, my jsme ochotni je zapracovat," podotkl Julínek.

Lidovecké výhrady

Ke změnám ve zdravotnictví mají výhrady zejména lidovci. Julínek jim minulý týden slíbil, že vyjasní, jaké kroky budou provázet například zamýšlený převod univerzitních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. Hodlá na žádost KDU-ČSL také garantovat, že univerzitní nemocnice nebudou privatizovány.

Poté, co ministerstvo připraví znění zákona s paragrafy, kabinet znovu návrh posoudí a pošle do Sněmovny. Kvůli neshodám na reformě ustavily koaliční strany minulý týden dohodovací tým.

Poté, co ministerstvo připraví znění zákona s paragrafy, kabinet znovu návrh posoudí a pošle do Sněmovny. Kvůli neshodám na reformě ustavily koaliční strany minulý týden dohodovací tým.

Premiér Mirek Topolánek také představil zprávu o loňském fungování své vlády. Zpráva podle něj vypovídá o tom, co se kabinetu podařilo za rok v jednotlivých resortech uskutečnit.

Rath: Reformu by měla vláda odmítnout

Reformní kroky Julínka ostře kritizoval stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath: „Julínkovy velmi nebezpečné nápady by vláda měla úplně odmítnout. Je na čase, aby Topolánek odvolal Julínka, protože jeho návrhy znamenají vážné ohrožení celého systému našeho zdravotnictví,“ řekl Právu Rath.

:. Poslanec David Rath (ČSSD)foto: Právo/Lukáš Táborský

Dodal, že velmi nebezpečná je privatizace zdravotních pojišťoven, kdy Julínek je chce převést na akciové společnosti.

„Tím by vlastně povinná zdravotní daň se privatizovala a stala soukromými penězi. Vlastník těchto peněz by si pak s nimi mohl dělat co chtěl. A nikde není zaručeno, že je dá zpět do zdravotní péče.“

Julínek ale tato slova Ratha odmítl s tím, že peníze budou muset akciové společnosti vracet do zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám