Hlavní obsah

Pospíšil chce domácí vězně hlídat čipovými náramky

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nový trestní zákoník zavádí nový trest domácího vězení, který byl v ČR uplatňován do roku 1950. Autoři mají představu, že by jím mohli být potrestání pachatelé za tzv. bagatelní trestné činy, tedy spadající do kategorie přečinů.

Článek

Jak upřesnil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, může jít o drobné krádeže. Vyloučil však, že by mohlo jít o recidivu, vždy by se muselo jednat o první provinění pachatele.

Domácí vězení může podle návrhu trvat až dva roky. Součástí takového trestu by byla i povinnost pachatele nahradit škodu, kterou svým činem napáchal.

Odsouzený by mohl docházet do práce, umožněna by mu byla i návštěva lékaře, ale v době volna by nesměl domov opustit. Zákon dobu volna označuje jako víkendy, svátky či dobu od 20 do 5 hodin ve všední dny.

Pachatelé by byli pod neustálým dohledem, kterým by byli pověřeni buď probační úředníci, nebo by musel pachatel neustále nosit tzv. náramek opatřený čipem GPS.

Pachatelé by byli pod neustálým dohledem, kterým by byli pověřeni buď probační úředníci, nebo by musel pachatel neustále nosit tzv. náramek opatřený čipem GPS.

Podle Pospíšila je tato varianta, která umožní kontrolu přes vyhledávací systém, reálná, protože osobní dohled úředníka je obtížný.

Ministr je přesvědčen, že ukládání tohoto trestu by mohlo ulevit českým věznicím, které jsou již nyní plné, protože v nich je umístěno 19 000 osob. A to, jak připomněl, zhruba 6000 odsouzených svůj trest nenastoupilo. 

Anketa

Co říkáte na navrhovaný institut domácího vězění?
Dobrý nápad, je to trest a stát ušetří za provoz ve věznicích
74,3 %
Není to skutečný trest, nebude mít takový efekt jako vězení
25,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3385 čtenářů.

Levnější dohled

Zavedení elektronického dohledu pomocí náramků si podle zahraničních poznatků ze zemí, kde již tato forma funguje, v prvním roce pořízení nových náramků pro 700 osob vyžádá 559 miliónů korun. Každý další rok pak by to představovalo asi 50 miliónů.

Dnes stojí podle údajů Vězeňské služby pobyt každého vězně za mřížemi denně 872 korun, což představuje roční náklady 318 280 korun.

Elektronický dohled by náklady na jednoho odsouzeného v domácím vězení snížily na 28 572 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám