Hlavní obsah

Rath chce přílepkem zastavit privatizaci fakultních nemocnic

Právo, trj
PRAHA

Stínový soc. dem. ministr zdravotnictví David Rath se v zájmu „ochrany existence fakultních nemocnic“ (FN) před „divokou privatizací“ pokusí rychle novelizovat zákon o velké privatizaci z roku 1992. Chce, aby se Sněmovna usnesla, že se zákon nemůže týkat zdravotnických zařízení.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

Problém je ale v tom, že Rath hodlá kvůli rychlosti novelu přilepit k nesouvisející novele zákona o cestovních dokladech, a to jako provizorní „akutní pojistku“, která by prý mohla začít platit za měsíc.

„Doufáme, že vládní lidovci a možná i zelení tento náš záměr podpoří, protože je v souladu s tím, co říkají. Dokonce si myslím, že by to mohli podpořit i přeběhlíci, kteří, když se rozhodovali, že přeběhnou, dali jasný slib veřejnosti, že FN privatizovány nebudou,“ uvedl Rath.

Rath se tehdy slibu Miloše Melčáka a Michala Pohanky smál, protože o privatizaci FN nebyla řeč. „Přestože Julínek tvrdil, že je privatizovat nechce, dnes je realita jiná. A rozkaz o vypracování privatizačních projektů ředitelům (FN) byl již ministrem Julínkem vydán,“ konstatoval Rath, který se obává, aby FN nedopadly třeba „jako Poldi Kladno“.

Ústavní soud přílepky ruší

Rath si je vědom, že Ústavní soud (ÚS) přílepek pravděpodobně zruší, a proto hodlá se stejným návrhem zahájit běžný legislativní proces, tj. začne ho posuzovat vláda. Až se ÚS k přílepku dostane, měl by už platit „čistě“ novelizovaný zákon o velké privatizaci, který i dnes mluví o „podnicích“. Pokud by ministerstvo zdravotnictví v mezidobí platný zákon ignorovalo, vystavilo by se podle Ratha běžnému soudnímu postihu.

Soc. dem. iniciativa zřejmě nenajde podporu u menších koaličních stran. „Věcně s návrhem souhlasím, legislativně to bude přílepek, to podpořit nemůžu, ale vadí mi, že to ministr zdravotnictví připravuje. Myslím, že jako vládní poslanci musíme využít jiné prostředky, např. žádost ministerstvu zdravotnictví o informaci a následně kroky našich ministrů proti takovému rozhodnutí,“ sdělila Právu místopředsedkyně poslanců KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Pro nebude ani poslankyně zelených Věra Jakubková. „Jako přílepek ne, musí se najít jiné řešení. Do toho bych nešla,“ reagovala pro Právo a dodala: „Zelení asi žádné přílepky nikdy podporovat nebudou.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám