Hlavní obsah

Inspekce chce obvinit policistu za únik informací v kauze Čunek

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Inspekce ministra vnitra chce trestně stíhat komisaře ostravské protikorupční policie za to, že údajně poskytl médiím informace o příjmech rodiny šéfa lidovců Jiřího Čunka (KDU-ČSL). O tom, zda policista elitního útvaru stane opravdu před soudem, rozhodne během příštích dvou týdnů ostravské státní zastupitelství.

Článek

„Inspekce ministra vnitra ukončila šetření úniku informací a případ byl předán s návrhem na zahájení trestního stíhání Okresnímu státnímu zastupitelství v Ostravě,“ uvedla mluvčí inspekce Martina Lidlová.

Navrhnout obvinit policistu rozhodla inspekce už před několika dny, upozornila na to MF Dnes. „Mohu potvrdit, že nám již byl doručen spisový materiál s návrhem na zahájení trestního stíhání konkrétního policisty. Zatím ale nebyl nikdo obviněn,“ řekl mluvčí ostravských žalobců David Bartoš.

Inspekce ministra vnitra se domnívá, že ostravský policista z protikorupčního útvaru předal České televizi citlivé osobní informace z Čunkova trestního spisu včetně smluv s bankami a tabulky příjmů a výdajů Čunkovy rodiny.

Autor reportáže to odmítá

Autor inkriminované reportáže Dalibor Bártek ale Právu řekl, že čerpal z jiných zdrojů. „Nevím sice, který policista má být obviněn, ale mohu říct, že mým zdrojem nebyl žádný policista. Čerpal jsem z mnoha různých zdrojů,“ řekl Bártek. Dodal, že kvůli svým reportážím absolvoval už několik policejních výslechů a další dva ho čekají.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

O tom, zda bude policejní komisař opravdu trestně stíhán, anebo bude věc odložena či vrácena k doplnění dalších důkazů, se podle mluvčího ostravských žalobců Bartoše rozhodne během dvou týdnů. „Konkrétnější informace nelze v tuto chvíli poskytnout,“ řekl.

Šéf ostravské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Vlastimil Studený se odmítl k výsledku šetření ministerské inspekce vyjádřit. „Nepřísluší mi to komentovat,“ řekl. Pokud bude jeden z jeho podřízených obviněn, půjde už o pátého člověka, který v souvislosti s úplatkářskou kauzou Čunek asi stane před soudem.

Obvinění z toho, že si úplatek vymyslela, čelí Čunkova bývalá sekretářka Marcela Urbanová. K soudu půjde také místostarosta Vsetína Jaromír Kudlík, který měl Čunkovi podle obvinění poskytnout lživé alibi, a také podnikatel Roman Vaškůj, který se snažil údajně podplatit Urbanovou, aby nesvědčila proti Jiřímu Čunkovi.

Okresní soud ve Vsetíně minulý týden navíc poslal na osm měsíců do vězení devětatřicetiletého Luboše Müllera. Byl odsouzen za křivé obvinění vůči Marcele Urbanové, kterou nařkl z braní úplatků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám