Hlavní obsah

Prezidentské tahanice ubraly stranám preference

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Podle modelu Střediska empirických měření (STEM) by volby v březnu vyhrála ČSSD a ve Sněmovně by obsadila 81 křesel, druhá ODS by získala 64 mandátů. Komunisté by měli 26 poslanců, zelení 19 a lidovci 10. Jedinou stranou, které mírně stouply preference, je KSČM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Snímek z volby prezidenta

Článek

ČSSD by ve Sněmovně s komunisty mohla vytvořit koalici, která by měla pohodlnou většinu 107 hlasů. Současná vládní koalice by dosáhla pouze na 93 mandátů.

Podle STEM mohou za pokles stranických preferencí jednotlivých stran rozbouřené emoce související s únorovou prezidentskou volbou. Respondenti údajně cítí rozčarování a bezradnost.

Vývoj stranických preferencí (v %)
ÚnorBřezen
ČSSD31,130,3
ODS26,724,2
KSČM10,610,7
SZ9,48,9
KDU-ČSL75,3
Zdroj: STEM

Nejsilnější stranou zůstává ČSSD, jíž ve zjišťování preferencí vyjádřilo podporu 30,3 procenta respondentů. V porovnání s únorem si sociální demokraté pohoršili o 0,8 procenta. Citelnější pokles podpory zaznamenala druhá ODS, kterou by volilo 24,2 procenta oslovených, což je o 2,5 procentního bodu méně.

foto: Právo/ti

Komunisté jsou jediní, komu preference vzrostly, ovšem vzhledem k tomu, že nárůst proti únoru činí pouhou jednu desetinu procenta, nelze hovořit o dramatickém vzestupu popularity KSČM.

Zelení mají ve srovnání s únorem o půl procenta příznivců méně.

Zelení mají ve srovnání s únorem o půl procenta příznivců méně.

Preference lidovců klesly ze sedmi procent na 5,3 procenta. "Není to pro nás dobrá zpráva," okomentoval pokles preferencí šéf lidovců Jiří Čunek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám