Hlavní obsah

Nazlobený Rath chtěl ukončit schůzi, chyběli mu ale poslanci

Novinky, jov

Poslance Davida Ratha (ČSSD) ve čtvrtek rozčílilo, že je na interpelacích ve Sněmovně v ministerských křeslech pusto a prázdno. Navrhl proto, aby poslanci přerušili své jednání na tři týdny, než se vládní činitelé uzdraví. Návrh neprosadil. Ve Sněmovně totiž nechyběli jen ministři ale také zákonodárci, kteří by o něm hlasovali.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

David Rath (uprostřed) s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem (vlevo) a předsedou poslaneckého klubu ČSSD Michalem Haškem

Článek

Čtvrteční interpelace plně opanoval poslanec ČSSD David Rath. Nevynechal jedinou příležitost, kdy se opřít do vlády Mirka Topolánka (ODS). Jeho snahu ale poněkud kalilo, že se do Sněmovny nedostavila drtivá většina ministrů.

Odpoledne už došla Rathovi trpělivost. Jediný místopředseda vlády, který byl přítomen, Martin Bursík, totiž odešel z jednacího sálu a zamířil na přednášku do Brna.

A tak Rath navrhnul, aby bylo přerušeno jednání Sněmovny na tři týdny, než se vládní činitelé dají dohromady, a skončí tak jejich absence na interpelacích.

Kamenem úrazu se ale stal fakt, že v jednacím sále v tu chvíli sedělo jen 37 poslanců z dvou set. "Vidím, že je nás opravdu jenom 37, to je málo. Procedurální návrh není hlasovatelný," musel konstatovat řídící schůze, místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Předtím se marně snažil svolat zákonodárce gongem. Aby byla Sněmovna usnášeníschopná, muselo by být v lavicích 67 poslanců.

Bursík se pak rychle do sálu vrátil, aby schůze mohla pokračovat. Přítomnost alespoň jednoho vicepremiéra je totiž podmínkou jednání Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám