Hlavní obsah

Čunek kvůli kritické zprávě USA napíše na ambasádu

• Aktualizováno
Právo, dan

Bez odezvy nechce šéf lidovců Jiří Čunek nechat kritiku amerického ministerstva zahraničí. To ve výroční zprávě o stavu lidských práv ve světě v roce 2007 pranýřuje deportaci Romů mimo Vsetín, kterou Čunek provedl ještě jako starosta města a také to, že se jeho případ údajné korupce nedostal před soud a byl ukončen státním zástupcem.

Článek

Čunek považuje některé pasáže zprávy za lživé či spekulativní, a proto napsal americkému velvyslanci v ČR Richardovi Graberovi dopis, v kterém vyjádřil své rozhořčení. Cítí se zprávou poškozen a chce, aby bylo vše uvedeno na pravou míru.

„Na americké velvyslanectví určitě napíšu ostrý dopis s tím, že by do svých zpráv měli vyhodnocovat věci jiným způsobem, než že to převezmou z bulvárního tisku,“ řekl Právu Čunek.

V dopise uvádí pasáže, které mu vadily a svou reakci k nim. Upozorňuje například, že stíhání v korupční kauze zastavil okresní státní zástupce a nikoliv nejvyšší státní zástupce, jak uvádí zpráva.

„Mě děsí, jestliže americká administrativa pracuje takovým způsobem, že sesbírá články z novin a z toho udělá zprávu. Ta zpráva je v zásadě lživá, nešlo o 360 Romů a také nešlo o zastavení trestního stíhání pro nedostatek důkazů, ale došlo k tomu proto, že se ten skutek nikdy nestal, protože byl celý vymyšlený,“ dodal Čunek.

"Nejen dle českého právního řádu je zásadní rozdíl v tom, zda bylo trestní stíhání zastaveno z důvodu, že jsem se daného jednání vůbec nedopustil, nebo z důvodu, že se nepodařilo shromáždit dostatek důkazů, jak uvádí zpráva U.S. Department of State," napsal Čunek v dopise.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Topolánek kritiku USA odmítl

Podle premiéra Mirka Topolánka by si Američané měli zamést před vlastním prahem. "Ke zprávě ministerstva zahraničí USA můžu říct pouze to, že země, která umožňuje mučení zajatců, mě jen těžko může poučovat o tom, jak jsou porušována lidská práva u nás," reagoval nečekaně ostře Topolánek.

V ČR podle zprávy Američanů bují korupce a úplatkářství, k čemuž přispívá i politický tlak a neefektivní policie.

V ČR podle zprávy Američanů bují korupce a úplatkářství, k čemuž přispívá i politický tlak a neefektivní policie.

Kromě Čunkovy aféry zpráva připomíná také kauzu bývalého sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse .

Co obsahuje zpráva amerického ministerstva zahraničí:
Kromě Čunkovy aféry zpráva připomíná také kauzu bývalého sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse. Podle zprávy přispívá ke zkorumpovanosti země politický tlak a neefektivní policie. Dokument cituje také informace Světové banky, podle které se situace zejména v oblasti vynutitelnosti práva od roku 1996 zhoršila.
V ČR je podle zprávy Američanů stále na vzestupu korupce a úplatkářství - téměř čtvrtina podniků v zemi se snaží uplatit veřejné činitele ve svůj prospěch.
Přestože česká vláda podle zprávy chrání práva svých občanů a bezpečnostní složky země se většinou vyhýbají neúměrnému násilí, jsou známy občasné incidenty s jednotlivci.
Dokument zmiňuje například kauzu poslankyně zelených Kateřiny Jacques, se kterou se při protestu proti demonstraci neonacistů střetl policista Tomáš Čermák.

Anketa

Souhlasíte s premiérem, že USA s kritikou ČR přestřelily?
Ano
64,9 %
Ne
35,1 %
Celkem hlasovalo 12374 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám