Hlavní obsah

Lidovci uspěli, koalice zhodnotí poplatky u lékaře už v dubnu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Koalice zhodnotí dopady poplatků ve zdravotnictví už po třech měsících, tedy v dubnu, a nikoliv po půl roce, jak vláda původně plánovala. Po středečním večerním jednání lídrů koalice to oznámil premiér Mirek Topolánek. Lídři vládní koalice se také dohodli na mechanismech, které mají zlepšit prosazování problémových oblastí ve zbytku volebního období.

Koalice zhodnotí poplatky ve zdravotnictví už v dubnuVideo: ČTK

 
Článek

"Zkrátili jsme předmětné období ze šesti měsíců na tři měsíce - duben je předmětný měsíc, kdy můžeme diskutovat o změnách,“ sdělil Topolánek. Reformu zdravotnictví chce koalice řešit systémově, již ve čtvrtek bude organizovat pracovní komisi ke zdravotnictví.

V té by měla být členkou i místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová, která prosazuje svůj návrh na zrušení poplatků pro kojence a jejich matky. Dnešního jednání se nakonec nezúčastnila, nebyla pozvána. "Koaliční devítka má svůj formát,“ řekl k tomu Topolánek s tím, že s ní během středy hovořil. Podle předsedy lidovců Jiřího Čunka je pro Šojdrovou významným signálem, že bylo zkráceno vyhodnocovací období pro poplatky.

Tzv. koaliční devítka zahrnuje předsedy a první místopředsedy vládních stran a také předsedy jejich poslaneckých klubů.

Koalice chce pokračovat

"Shodli jsme se na tom, že koaliční projekt je dobrý, že všechny tři strany budou v tom koaličním projektu budou pokračovat a shodli jsme se na tom, že chceme plnit koaliční smlouvu a programové prohlášení vlády,“ uvedl dále po jednání Topolánek.

"Řešili jsme věci, která nás rozdělovaly, nebo potenciálně rozdělovat mohou. Hlavní diskuse byla o mechanismech řešení těchto situací, a to ať už u těch věcí, na kterých máme zájem všechny tři strany, tak u těch, kde ten zájem je partikulární nebo je to určitý problém v rámci koalice prosadit. Našli jsme ty mechanismy, jsou to mechanismy dohadovacích řízení, chceme dostat pod kontrolu jednotlivé návrhy novel nekonzultované v klubech a nekonzultované v koalici,“ doplnil Topolánek.

Podle předsedů koaličních stran se jejich priority shodují s tím, co obsahuje programové prohlášení vlády. Podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka bylo jednání „velmi konstruktivní“.

O návrat Jiřího Čunka se nehovořilo, podle Topolánka je důležité počkat na návrat Karla Schwarzenberga z nemocnice. "Myslím, že si Jiří Čunek počká na návrat Karla Schwarzenberga,“ uvedl premiér s tím, že se hlavně musí domluvit oni mezi sebou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám