Hlavní obsah

Ministerstvo varuje před únosy v Tunisku, cestovky vyčkávají

Novinky, Jakub Kynčl
PRAHA
Aktualizováno

Většina českých cestovních kanceláří situaci v Tunisku po únosech rakouských turistů monitoruje, ale vzhledem k nízkému množství českých turistů v zemi zatím žádná opatření neplánuje. Cestovní kancelář Blue Style ovšem omezila výlety, které zasahují do inkriminované lokality. Ministerstvo zahraničí již vydalo varovnou zprávu před cestami do tuniského pohraničí.

Foto: Profimedia.cz

Rakouští turisté byli zřejmě uneseni v oblasti okolo vesnice Matmata.

Článek

Místo únosu se nachází sice mimo turistické oblasti, nicméně v rámci výletu na Saharu si zde turisté dělají zastávku.

"Naše cestovní kancelář má v současné době klienty na ostrově Djerba, který je zcela mimo místo, kde pravděpodobně došlo k únosu rakouských turistů. I přes tuto skutečnost přistoupila naše cestovní kancelář k prozatímnímu pozastavení prodeje fakultativních výletů, jejichž trasa se přibližuje, byť jen vzdáleně, k inkriminované oblasti," informovala Novinky PR manažerka CK Blue Style Kateřina Skopalová.

"Monitorujeme situaci, ale žádné speciální opatření zatím nechystáme, jelikož se naši klienti v této době v lokalitě Matmaty nevyskytují. Jsme ovšem v kontaktu s místními orgány a partnerem, kteří by nás informovali o tom, kdy by byla daná situace pro naše klienty nebezpečná. Pak bychom samozřejmě zvážili, zda výlety do dané oblasti nezrušíme," řekl Novinkám obchodní ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Jan Koláčný.

Varování ministerstva zahraničí
V návaznosti na dosud neobjasněné zmizení dvou rakouských turistů na jihu Tuniska a vzhledem k informacím ukazujícím na možnost působení teroristických skupin v blízkosti tuniských hranic, které by mohly z Alžírska zasahovat až do tuniského území, doporučuje MZV ČR českým občanům cestujícím do Tuniska pohybovat se v pouštních oblastech pouze s organizovanými skupinami a kvalifikovanými průvodci a nevzdalovat se od turistických lokalit a obydlených míst. MZV ČR doporučuje, aby čeští občané, kteří nejsou účastníky organizovaných zájezdů využili možnosti dobrovolné registrace a sdělili Velvyslanectví ČR v Tunisu své kontaktní údaje a předpokládaný plán cesty.
Zdroj: MZV ČR

Okamura: V Tunisku je nyní jen málo českých turistů

"Hovořil jsem včera s našimi největšími členy a zatím se žádná opatření nechystají. Místo, kde se únos udál, je navštěvováno pouze v rámci příplatkových výletů, většinou z Djerby. Místo se nachází asi 250-300 km od tohoto letoviska. Jsou to dvoudenní výlety na Saharu, v místech, kde byli Rakušané pravděpodobně uneseni, se zastavuje, protože se tam mimo jiné natáčely Hvězdné války," řekl Novinkám mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

"Českých turistů v Tunisku momentálně není mnoho, létají tam dva chartery týdně, jeden na Djerbu a jeden do Monastiru, takže jich tam pobývá týdně necelých 400," pokračoval Okamura.

Nikdo s jistotou neví, kde se unesení nacházejí

Tuniská vláda tvrdí, že po rakouských turistech spustila rozsáhlá pátrání, avšak bez úspěchů. Očekává se, že se unesení turisté již nenacházejí na tuniském území. První zprávy hovořily o tom, že se nachází v Alžírsku, dle posledních informací jsou ale možná drženi v Mali.

O únosu dvou rakouských turistů informovala v pondělí televize Al-Džazíra. Na jejím záznamu muž, který se označil jako Salah Abu Mohammed, uvedl, že dva rakouští turisté byli uneseni odplatou za spolupráci západních zemí s Izraelem během operací v Gaze. Uneseni byli údajně 51letý Wolfgang Ebner a jeho 43letá přítelkyně Andrea Kloiberová. O dvojici nejsou žádné informace od chvíle, kdy telefonovala z oblasti Matmaty v jižním Tunisku.

Na Saharu jezdí nyní Češi se zahraničními kancelářemi

"V současné době je to tak, že když klient projeví zájem, tak mu lze zprostředkovat tento výlet u nějaké zahraniční cestovní kanceláře. Od poloviny dubna ovšem bude v Tunisku více českých turistů a české kanceláře si tento výlet jistě zařadí do nabídky. Pak budou sledovat bezpečnostní situaci," informoval Tomio Okamura.

Matmata - oblast únosu rakouských turistů

- nachází se jihozápadně od pobřežního města Gabes

- točiliy se zde Hvězdné války, což je také hlavní důvod proč zde cestovní kanceláře tak hojně zastavují

- jde o oblast tzv. jeskynních obydlí, některé z nich jsou stále ještě obytné

"Vzhledem k zákonu, který říká, že cestovní kancelář nesmí uvést klienta do stavu nebezpečí nebo nouze, musí být CK velmi obezřetné. Je důležité, že ministerstvo zahraničí označilo lokalitu za nebezpečnou. To je právní podklad, dle kterého se musí cestovní kanceláře řídit," dodal pro Novinky Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám