Hlavní obsah

Nadané děti by mohly do školy již v pěti letech

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) plánuje, že by nadané děti mohly nastoupit do školy již v pěti letech. Umožnila by to novela školského zákona, kterou jeho ministerstvo připravuje a která by mohla začít platit již od září. S dřívějším nástupem do školy souhlasí i odborníci.

Článek

"Časnější nástup do školy má vyjít vstříc rodinám s talentovanými dětmi. Přání rodičů, aby jejich dítě nastoupilo do školy již v pěti letech, musí být ovšem podpořeno posudkem dětského lékaře a psychologa," řekla Novinkám Tereza Brůchová z tiskového oddělelení ministerstva.

Nyní mohou talentované děti nastoupit do první třídy v pěti letech, musí však do prosince příslušného školního roku dosáhnout šesti let. "Novelou zákona by tak došlo pouze k posunutí této hranice o šest měsíců, nově dítě musí dosáhnout šesti let do konce prvního ročníku," dodala.

Pokud bude novela schválena parlamentem, změny by mohly začít platit již od letošního září.

Nerovnoměrný vývoj na nástupu do školy nezáleží

K navrhované změně se staví kladně i odborníci. "U mimořádně nadaných dětí bývá vývojový a učební náskok takový, že setrvávání další rok v předškolním zařízení je obrovským poblémem," řekla Novinkám předsedkyně Centra nadání Jitka Fořtíková s tím, že se nadané děti ve školkách často nudí.

"Je samozřejmě důležité se zeptat samotného dítěte, jestli chce do školy dřív. Většinou ale nadané děti se do školy nesmírně těší a nemohou se dočkat, až do ní nastoupí," dodala.

"Záleží to na každém individuálním případu. Pokud psycholog uzná, že je dítě psychicky připravené zvládnout školní docházku, tak je to v pořádku,“ sdělila Novinkám ředitelka pražské soukromé základní školy Cesta k úspěchu Lenka Maštalířová. Podle ní pak záleží jen na rodičích, jestli chtějí, aby jejich pětileté dítě nastoupilo do školy dříve.

Anketa

Mají mít nadané děti možnost jít do školy již v pěti letech?
Ano, pokud mají potenciál, proč jej nerozvíjet co nejdříve
32,6 %
Ne, proč jim krátit předškolní dětství. Škola jim neuteče
67,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7031 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám