Hlavní obsah

Experimentální léčba Filipa z Cizkrajova prý není možná

PRAHA

Experimentální léčba těžce postiženého třináctiletého Filipa Němce z Cizkrajova na Jindřichohradecku pomocí kmenových buněk není v současnosti možná. Řekla to ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR Eva Syková. Chlapec ochrnul před pěti lety poté, co se na školním výletě topil, pod vodou byl několik minut. Rodiče na léčbu kmenovými buňkami spoléhají.

Článek

"V současné době nemáme terapii kmenovými buňkami, která by mu mohla pomoci. Nikdy od nás neměli příslib, že ho budeme léčit, možná někdy v budoucnosti. Ale teď ho léčit v žádném případě nebudeme. Nemáme pro něj žádné kmenové buňky, my na něm nemůžeme dělat žádný experiment," řekla Syková.

Dodala, že od poranění chlapce uplynula příliš dlouhá doba, má velké poškození celého mozku a léčba mu nemůže pomoct.

"Bylo by matení veřejnosti, kdybychom napsali, že tu nějaká možnost je," uvedla ředitelka.

Buňky nelze použít na různé druhy nemoci

Syková vysvětlila, že nelze jeden druh buněk používat na různé druhy onemocnění. Kmenové buňky pomáhají například při léčbě mozku a poranění míchy.

"Určitě to neví nikdo na světě, jak bychom mohli léčit toto difuzní poškození mozku," zdůraznila Syková.

Rehabilitace pomáhá, Filip začal polykat

Rodina ale chce o experimentální léčbu chlapce usilovat dál. "Případně se o to pokusíme někde v zahraničí, ale doma by to pochopitelně bylo lepší," řekla Filipova matka Martina Němcová.

Dodala, že také díky rehabilitacím pozoruje malá zlepšení chlapcova zdravotního stavu. Filip například začal polykat, dosud byl krmen pouze sondou. "Je to mravenčí práce, je to na dlouho, ale dokázal sníst svoji první čokoládu," podotkla Němcová.

Chlapec při rehabilitacích procvičuje ztuhlé končetiny. Malé efekty přináší takzvaná Vojtova metoda, která pomáhá aktivovat nepoužívané svaly.

Drobných pokroků se všiml také Jiří Jankovský - ředitel Dětského centra Arpida, kam Filip na rehabilitaci dochází. "Zatímco dříve nereagoval vědomě, nyní mám pocit, nebo téměř přesvědčení, že jeho reakce jsou vědomé. I úsměv není mimovolní," řekl  Jankovský. Zdůraznil, že pokud Filip skutečně začne polykat, jeho život to výrazně zkvalitní.

Filip je ve stavu bdělého bezvědomí už čtyři roky 

Chlapec se před čtyřmi roky topil v bazénu při školním výletu. Pod vodou zůstal několik minut a poškodil se mu mozek. Nyní je ochrnutý a ve stavu bdělého bezvědomí své okolí téměř nevnímá. Na Filipovu péči rodina měsíčně doplácí kolem 35 000 korun.

Krajský soud rodině přiznal odškodné 15 miliónů korun začátkem června. Žalovaná škola ale neměla dostatek prostředků. Němcovi tak na peníze čekali několik měsíců. Na společné úhradě částky se pak domluvila obec, kraj a stát a první peníze získala rodina počátkem loňského října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám