Hlavní obsah

Zrušení stravenek možná Sněmovnou neprojde

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, dan

Nezařazený poslanec Michal Pohanka, zvolený původně za ČSSD, v úterý řekl Právu, že pravděpodobně nepodpoří návrh ODS na zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Sněmovna bude o návrhu jednat na schůzi, která začíná v úterý. Pohanka se chystá sejít s premiérem Mirkem Topolánkem, aby toto téma prodiskutovali.

Foto: Profimedia.cz

Bývalí poslanci ČSSD Michal Pohanka (vlevo) a Miloš Melčák

Článek

"Je škoda rušit něco, co bylo vybudováno,“ řekl Pohanka s tím, že návrh ODS na zrušení daňového zvýhodnění zřejmě nepodpoří.

Za debatu by podle něj eventuelně stálo, zda v krajním případě nezachovat stravenky tam, kde není závodní stravování.

Zrušení stravenek zřejmě nepodpoří ani Miloš Melčák, který při schvalování reformy veřejných financí, v níž bylo původně obsaženo, volal po tom, aby z ní vypadlo. To se také nakonec stalo.

Michal Pohanka i Miloš Melčák se v uplynulých dnech sešli s odboráři, kteří právě na zachování daňového zvýhodnění stravenek trvají, stejně jako zaměstnavatelé.

Proti je i část ODS a většina lidoveckých poslanců

Část vládního návrhu na zrušení daňové podpory stravenek se nelíbí ani některým poslancům ODS. Podle nich znevýhodňuje malé firmy bez závodního stravování, velkým firmám by naproti tomu výhody zůstaly. Na poslaneckém klubu se přesto dohodli, že návrh nechají projít do druhého čtení a pak o něm budou debatovat. ČTK to řekl poslanec ODS Tomáš Kladívko.

Z úterního jednání sněmovní frakce KDU-ČSL vyplynulo, že většina lidoveckých poslanců se staví proti zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Právu to řekla místopředsedkyně klubu Michaela Šojdrová. 

Zrušení daňového zvýhodnění stravenek schválila vláda.

Proti zrušení daňových výhod u zaměstnaneckých stravenek jsou hostinští a restauratéři. Obávají se, že jim výrazně klesnou tržby, protože stravenky tvoří v některých podnicích i více než polovinu obratu.

S návrhem nesouhlasí rovněž odboráři a zaměstnavatelé, podle kterých zrušení daňové podpory stravenek znevýhodní malé a střední firmy před podniky, které mohou zaměstnancům nabízet závodní stravování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám