Hlavní obsah

Po Emmě přijde do Česka vítr Kirsten, lesáci jsou ve střehu

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Meteorologové v úterý varovali před silným větrem a deštěm, které ČR zasáhnou ve středu a ve čtvrtek. Síla větru bude dosahovat až 90 km/h, srážky až 40 mm. Lesníci varují před vstupem do lesů, stromy jsou po nedávné vichřici Emma náchylnější k pádu.

Článek

Jihozápadní až západní vítr přijde z Německa, kde ho meteorologové pojmenovali Kirsten. Vítr bude dosahovat rychlosti 25 až 43 km/h, na horách kolem 54 km/h. "V nárazech ve všech polohách (dosáhne vítr) 70 až 90 km/h," uvedli meteorologové. Rychlost větru bude ale slabší než při vichřici Emma.

"Na tocích odvodňujících oblast Šumavy očekáváme vzestupy vodních hladin s možností dosažení I. stupně povodňové aktivity (SPA), ojediněle pak dosažení i II. SPA, zejména pak v povodí Otavy," stojí ve zprávě.

Doporučuje se zabezpečit okna, skleníky a lehčí věci, nepohybovat se poblíž vyšších a starších budov a v blízkosti větších stromů.

Doporučuje se zabezpečit okna, skleníky a lehčí věci, nepohybovat se poblíž vyšších a starších budov a v blízkosti větších stromů.

Je také třeba dávat si pozor při jízdě v autě a na možnost pádu drátů elektrických rozvodů.

Lesy jsou po Emmě nestabilní, i slabší vítr může škodit

"Toho větru se docela bojíme,“ řekl Novinkám mluvčí Lesů ČR Radek Drahný. "Porosty jsou narušené, nejsou stabilní. V okamžiku, kdy zafouká i slabší vítr, mohly by stromy lidově řečeno dopadávat,“ upřesnil mluvčí.

Lidé by podle Drahného měli zapomenout na procházky po lesích, nebezpečí pádu stromů je podle něj akutní. Přestože vítr tentokrát nedosáhne intenzity, s jakou udeřil na Česko předminulý týden, může napáchat nemalé škody.

"I 90 kilometrů za hodinu je poměrně hodně,“ upozornil Drahný.

Vichřici Emma, která zasáhla ČR o prvním březnovém víkendu, provázely srážky a vítr dosahující v nárazech až 140 km/h. Emma zavinila smrt dvou lidí, několik dalších vyvázlo se zraněním. Kvůli spadaným stromům se zastavily vlaky na 40 tratích a byl přerušen provoz na některých silnicích.

Bylo poškozeno mnoho domů a téměř milión odběratelů se ocitl bez dodávek energie. Společnost ČEZ vyčíslila škody způsobené Emmou v celé zemi na 152 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám