Hlavní obsah

Podle Čunka se koalice na jeho návratu shoduje, Bursík to odmítá

Právo, dan, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jeden z šéfů dvou koaličních strach zřejmě lže. Předseda lidovců Jiří Čunek v pondělí novinářům řekl, že na jeho návratu do vlády je v koalici shoda, a proto se o tom již nebude bavit. Martin Bursík, šéf Strany zelených, která Čunkův návrat dlouho odmítá, ale reagoval tak, že o ničem takovém neví.

Článek

„Můj vstup do vlády byl dávno odsouhlasen a debatu o tom již nepovedu, ta je záležitostí médií a není ani záležitostí partnerů. My jsme si v pátek věci vyjasnili a nebudeme o tom již diskutovat,“ uvedl Čunek.

Bursík na otázku Práva, zda je to tak, jak říká předseda lidovců, pouze odpověděl: „Není.“

Na dotaz, zda se čeká jen na návrat ministra zahraničí Karla Schwarzenberga z lázní, Čunek zopakoval, že vše již uvedli v pátek, kdy se s Bursíkem a premiérem Mirkem Topolánkem dohodli na pokračování koalice.

Šéf diplomacie Čunkův návrat podmiňuje tím, že zveřejní rodinné účetnictví a usnesení, kterým státní zástupce ukončil jeho korupční kauzu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Klaus: nebudu tomu bránit

To, zda se vrátí Čunek do vlády, záleží podle prezidenta Václava Klause na zodpovědnosti premiéra. „Respektuji to, že je to plnoprávné rozhodnutí předsedy vlády,“ řekl v pondělí v ČT. Podle něj by odmítnutí jmenovat ministra premiérovi znamenal „boj“ s předsedou vlády. „To by bylo opravdu vytažení kordu a utkání s předsedou vlády, to já nehodlám v této chvíli udělat. To je jeho zodpovědnost,“ zdůraznil Klaus.

Dodal, že Topolánek je ve složité situaci. Předpokládá, že Čunkův návrat zvažuje se všemi dopady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám