Hlavní obsah

Českem se příští týden prožene další vichr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Až devadesátikilometrovou rychlostí by se měl v následujících dnech prohnat vítr Českou republikou. Meteorologové očekávají, že nejsilnější by mohl být ve středu, čtvrtek a v sobotu. Na hřebenech hor bude vítr provázen sněžením a dosáhne síly vichřice.

Článek

Svou silou by se tak vítr v příštím týdnu už neměl vyrovnat řádění vichru souvsejícího s tlakovou níží Emma, který ničil Česko minulý víkend.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude vát čerstvý jihozápadní až západní vítr. Jeho rychlost se očekává v rozmezí šesti až deseti metrů za sekundu. V nárazech a na horách by měl zejména ve středu, čtvrtek a v sobotu dosahovat rychlosti až 25 m/s, tedy až 90 km/h.

Podle Beaufortovy stupnice síly větru se bude jednat v nižších polohách o velmi silný vítr, na horách, zejména na severu o vichřici. To znamená, že jak průměrná rychlost, tak i nárazy větru budou výrazně nižší, než tomu bylo při tlakové níži Emma minulý víkend.

Bude se zvolna ochlazovat, na horách nasněží

V polovině pracovního týdne lze čekat nejen silný vítr, ale také sněžení na horách. Místy by postupně mohlo napadnout až přes 20 centimetrů sněhu.

Teploty přitom budou stále průměrně kolem deseti stupňů Celsia, na horách nižší. V nižších polohách se nad nulou budou teploty držet i v noci a místo sněžení má od úterý pršet.

V noci z neděle na pondělí teploty klesnou ke třem až minus jednomu stupni Celsia. Ve dne pak rtuť teploměru vystoupí na 13 stupňů nad nulou.

Od úterý se začne pomalu ochlazovat, ranní teploty se budou pohybovat mezi pěti stupni až nulou.

Odpolední maxima postupně klesnou z 11 stupňů v úterý a ve středu na devět stupňů ke konci týdne. Od úterý se očekává od středních poloh sněžení.

Lyžovat by se mělo do Velikonoc

I přes patrný příchod jara a teplého počasí, chtějí něktří tuzemští vlekaři udržet sjezdovky v provozu do Velikonoc. Klienty lákají například slevami permanentek.

Zřejmě nejvíce milovníků sjezdového lyžování přijelo o víkendu do Krkonoš a Orlických hor - byly jich tisíce.

V provozu je také většina středisek v Jeseníkách. Na své si tu přijdou i běžkaři, kteří mohou vyrazit na túru mimo jiné na trasách Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo a Červenohorské sedlo - Vřesová studánka. V Beskydech se lyžuje už jen na technickém sněhu. Nejvyšší sněhová pokrývka, 75 centimetrů, tam leží na Lysé hoře.

Letošní zima je atypická

Podle odborníků je letošní zima z pohledu sněhových podmínek velmi atypická, od začátku se totiž jezdí hlavně na technickém sněhu, což nebývá příliš obvyklé.

Technický sníh je však z hlediska úrazovosti mnohem nebezpečnější než přírodní. I tento víkend se na sjezdovkách odehrál minimálně jeden těžký úraz - v Peci pod Sněžkou si snowboardista poranil břicho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám