Hlavní obsah

Topolánek: poplatky u kojenců a důchodců možná změníme

– PRAHA

Premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro Právo nevyloučil, že vláda v polovině letošního roku přistoupí ke změnám ve zdravotnických poplatcích. Úpravy by se podle něj mohly týkat novorozenců, kojenců či některých skupin důchodců. Proti vybírání poplatků od těchto pacientů se ozývají hlasy z koaliční KDU-ČSL.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

"My jsme jasně řekli, že v polovině tohoto roku budeme mít poprvé za celou historii novodobého českého zdravotnictví k dispozici základní údaje o tom, jak ten systém, který jsme nastavili, funguje. A že jsme připraveni provést pak případně nějaké změny, například u novorozenců, u kojenců, u některých skupin důchodců… Prostě ten systém doladit,“ řekl Právu Topolánek.

Odmítl přitom diskutovat o podstatě systému vybírání regulačních poplatků ve zdravotnictví. "To by znamenalo bourat transformaci českého zdravotnictví jako takovou,“ řekl premiér.

Poplatky jsou zdrojem napětí uvnitř vládní koalice, a to hlavně mezi ODS a lidovci, kteří usilují o návrat svého předsedy Jiřího Čunka do kabinetu. Topolánek už dříve slíbil, že Čunek se vrátí do vlády co nejdříve, chtěl ale, aby KDU-ČSL slíbila, že nepůjde proti koalici, například právě požadavkem na zrušení poplatků u lékaře pro některé skupiny obyvatel.

KDU-ČSL to označila za vydírání a vzkázala Topolánkovi, aby Čunka zpět do vlády okamžitě navrhl. Na pátečním jednání se lídři koalice shodli, že budou dále spolupracovat, Čunkův návrat se ale bude řešit až po návratu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (za SZ), který se zotavuje po operaci srdce.

Těžce nemocní nezaplatí víc než 5000 za rok, ujišťuje premiér

Topolánek se vyjádřil také k námitce, že pětitisícový limit, po jehož dosažení by už pacienti neměli platit, je jen optickým klamem, protože se do něj mnoho poplatků nezapočítává.

"Jsou lidé – onkologičtí pacienti – kteří už v lednu těch 5000 korun zaplatili v doplatcích na léky, a cokoli navíc ještě letos zaplatí, dostanou vratkou zpátky,“ ujistil Topolánek a dodal: "Ten systém je nastaven speciálně pro ně, pro těch 250 000 těžce nemocných občanů České republiky, oni jsou ti nejvíc potřební a ti ostatní na ně budou fakticky doplácet.“

Dvoustránkový rozhovor s premiérem Mirkem Topolánkem o pnutí v koalici, poplatcích ve zdravotnictví, ale i o radaru, vízech do USA a vyznamenání bratří Mašínů si můžete přečíst v sobotním Právu.

Anketa

Jak hodnotíte poplatky u novorozenců a kojenců?
Je to spravedlivé, ať platí všichni bez výjimky
10,6 %
Chtít peníze za nejmenší děti je nemorální
89,4 %
Celkem hlasovalo 15023 čtenářů.

Reklama

Související články

S poplatky poklesl zájem o léky na recept

Majitelé lékáren ve čtvrtek poprvé oznámili, že počet léků vydaných na recept zavedením třicetikorunového regulačního poplatku za položku výrazně poklesl. Lidé...

Výběr článků

Načítám