Hlavní obsah

Rozpad koalice nehrozí, návrat Čunka se odkládá

Novinky, jov
PRAHA
Aktualizováno

Vládní strany chtějí ve spolupráci pokračovat, rozpad koalice nehrozí. Návrat Jiřího Čunka do vlády se ale odkládá minimálně do doby, než se k němu vyjádří Karel Schwarzenberg, který je v nemocnici. Lídři vládních stran Mirek Topolánek, Martin Bursík a Jiří Čunek to oznámili po pátečním setkání v Kramářově vile. V jednání chtějí opět pokračovat ve středu.

Článek

"Dohodli jsme se, že máme společnou vůli pokračovat v koaličním projektu," řekl po jednání Čunek. Poznamenal, že hlavním tématem bylo, aby si lídři koalice definovali priority, které jednotlivé strany mají. O nich budou jednat vedení koaličních stran ve středu.

"Návrat Jiřího Čunka pro mne není žádnou prioritou, ty jsou úplně někde jinde. Být ve vládě nebo nebýt je prostředek, to není cíl. Pokud je to pro někoho cílem, tak je to jeho problém, ne můj,“ sdělil Čunek. Topolánek po Čunkovi na jednání nepožadoval slib loajality. "Žádná přísaha ani sprisahanie se nekonalo,“ sdělil Čunek.

Dohoda po návratu Schwarzenberga

Předseda SZ Martin Bursík věří, že se podaří vyřešit návrat Jiřího Čunka do vlády. "Budeme pokračovat v jednání a myslím si, že se nám v nějakém horizontu podaří najít řešení tohoto tématu,“ řekl po schůzce.

Na dotaz, proč se lídři koalice o návratu Čunka nedohodli již v pátek, sdělil: "Například proto, že tady není (ministr zahraničí) Karel Schwarzenberg“. Podle Bursíka se ale o návratu Čunka bude jednat i v době, kdy se Schwarzenberg zotavuje. "Nebudeme čekat, budeme na té věci pracovat dál. Není to tak, že teď by to stálo s tím, že se čeká, až se Karel Schwarzenberg ze zotavení vrátí do ČR,“ uvedl Bursík.

To ale neznamená, že k dohodě o návratu Čunka dojde bez ministra zahraničí. "Ten čas mezitím využijeme k tomu, aby po návratu Karla Schwarzenberga mohlo dojít věřím k dohodě,“ sdělil Bursík.

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová Právu řekla, že Schwarzenberg by měl být o víkendu propuštěn z nemocnice. Poté se přesune do na rehabilitaci do lázní. Na ministerstvu s ním počítají až na konci března. Podle Opletalové je jeho zdravotní stav den ze dne lepší.

Podle šéfa zelených i Topolánka udělali na jednání „tečku za prezidentskou volbou“. „Zavřeli jsme za tím dveře a ubezpečili jsme se navzájem, že má smysl a má obsah s koaličním projektem dále pracovat,“ řekl Bursík.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čunek za poplatky

Topolánek už dříve slíbil, že Čunek se vrátí do vlády co nejdříve, chtěl ale, aby lidovci, kteří o návrat svého předsedy do kabinetu usilují, slíbili, že nepůjdou proti koalici, například nebudou požadovat zrušení poplatků u lékaře pro některé skupiny obyvatel.

KDU-ČSL to označila za vydírání a vzkázala Topolánkovi, aby Čunka zpět do vlády okamžitě navrhl.

Předseda KDU-ČSL Čunek před jednáním řekl, že na programu bude také zdravotnická tématika. Kromě poplatků i převody fakultních nemocnic na akciové společnosti, s nimiž lidovci také nesouhlasí.

Šéf zelených Martin Bursík před schůzkou řekl, že pro jeho stranu je důležité, aby z vlády neodešel Karel Schwarzenberg a Čunek se nevyjadřoval k romské problematice. "Může dojít úplně ke všemu,“ uvedl na dotaz, zda hrozí odchod zelených z koalice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám