Hlavní obsah

ON-LINE REPORTÁŽ: Inaugurace prezidenta

Novinky, znk, jov
PRAHA
Aktualizováno

Václav Klaus se v pátek na dalších pět let oficiálně ujmul prezidentského úřadu. Své druhé funkční období zahájil ve chvíli, kdy ve Vladislavském sále Pražského hradu při schůzi parlamentu složil před zraky zákonodárců a stovek dalších hostů ústavou předepsaný slib. Novinky dění na Hradě sledovaly on-line.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Inauguraci doprovodily salvy z historických děl

Článek

10:58 Klaus se znovu zdraví s občany, kteří mu gratulují. Prezident se ještě ve Španělském sále sejde s hosty. Kromě poslanců a senátorů jsou to například diplomaté, zástupci církví, vysokých škol či armády, hejtmani a vysocí představitelé justice. On-line reportáž končí, další dění z Hradu přinášíme ve zpravodajství.

Dělostřelecké salvy doprovodily prezidentský slib. Video: Stream.cz

10:54 Svatováclavskou kaplí zazněl chorál „Svatý Václave“. Byla pronesena modlitba ke sv. Václavu a prosba za ty, kdo nám vládnou. Při odchodu prezidenta přítomní zazpívali starobylý církevní svatovojtěšský hymnus „Hospodine, pomiluj ny“.

Prezident Klaus se zdraví s lidmi.foto: Právo/Michaela Říhová

10:50 V katedrále se Klaus pozdravil s kardinálem Miloslavem Vlkem a dalšími církevními hodnostáři. Děkan Metropolitní kapituly Michael Slavík pronesl krátkou řeč. Prezident položil kytici k ostatkům svatého Václava.

10:46 Prezident nyní směřuje do katedrály Sv. Víta, kde položí květiny k ostatkům svatého Václava.

10:43 Prezident se zdraví s občany. "Budeme vám držet palce," zaznělo z davu.

Po inauguraci zazněla česká hymna. Video: Stream.cz

10:38 Vojenská přehlídka končí slavnostním pochodem.

10:35 Prezident přišel na podium. "Vojáci nazdar," pozdravil. "Zdar," zazněla odpověď. Před ním pokračuje přehlídka historických bojových praporů.

10:30 Prezident spolu s Parkanovou přichází za zvuku vojenské hudby na III. nádvoří. Oba obcházejí seřazené vojáky.

Prezident Václav Klaus s ministryní obrany Vlastou Parkanovou zdraví nastoupenou jednotku. Foto: Repro ČT24

10:26 Klaus se nyní s ministryní obrany Vlastou Parkanovou (KDU-ČSL) zúčastní vojenské přehlídky na III. nádvoří Pražského hradu.

10:21 "Zvolení je pro mě tou nejvyšší ctí a učiním vše, aby následující období bylo pro ČR dobrým obdobím," dodal. Vlček ukončil třetí společnou schůzi komor parlamentu.

10:19 Česko je ve světě pozitivně hodnocenou zemí. Je třeba, aby vláda a parlament a prezident "táhli v zahraniční politice za jeden provaz". Zmínil předsednictví EU, které bude pro ČR zkouškou. Česko musí přispět k tomu, aby EU byla více demokratická. Doufá, že volební kampaň před krajskými volbami bude férová.

Václav Klaus řekl, že znovuzvolení prezidentem je pro něj tou největší ctí. Foto: Repro ČT24

10:16 Ujistil, že svůj úřad bude i nadále brát především jako službu zemi a lidem. Poděkoval za podporu občanů, manželce, rodině a ODS. Uvedl, že bude v kompetencích daných mu Ústavou opatrný a konzervativní.

10:12 Slovo má Klaus. Připomněl 158. výročí narození Masaryka. "Slova ústavního slibu beru vážně, nejsou jen formalitou. Budu se jimi řídit i dalších pět let," uvedl. Poděkoval obou komorám parlamentu.

10:11 Klaus přečetl slib a podepsal jej. Vlček mu gratuluje, potlesk v sále. Zní česká hymna. Střílejí salvy z děl.

Václav Klaus podepisuje slib. Foto: Repro ČT24

10:10 Vlček zdůrazňuje vysokou morální autoritu funkce prezidenta republiky. Slib je jediným bodem schůze. Vyzval Klause aby přistoupil ke stolku s Ústavou, přednesl slib a podepsal jej. Všichni povstali.

10:07 Vlček zahájil ceremonii. Zahájil třetí společnou schůzi obou komor. Uvítal Klause a Havla.

Prezident Václav Klaus přichází do Vladislavského sálu. Foto: Repro ČT24

10:05 Přichází prezident Klaus, prochází s úsměvem mezi účastníky inaugurace. Postavil se vedle své ženy. Přišla hradní stráž.

10:03 Zazněly fanfáry, přichází Klausova žena Livia, exprezident Václav Havel se ženou Dagmar, šéf hradního protokolu Jiří Weigl, předseda Sněmovny Miloslav Vlček a Topolánek.

9:58 Dorazili například ruský velvyslanec Alexej Fedotov, ředitel Národní galerie Milan Knížák a brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

9:53 V sále se chystá hudba, připravují se hradní stráže. Na místo již dorazili například vicepremiér a předseda SZ Martin Bursík, předsedkyně poslanců SZ Kateřina Jacques, předseda ČSSD Jiří Paroubek nebo bývalý člen klubu ČSSD Evžen Snítilý. Přítomni jsou i biskupové a zástupci vysokých škol. Sál se začíná zaplňovat.

Vláda sleduje projev prezidenta republiky. Foto: Repro ČT24

9:45 Poslanci a senátoři se pomalu scházejí ve Vladislavském sále, kde Klaus složí slib.

9:30 Klaus na Hradčanském náměstí položil věnec k soše zakladatele československého státu a prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Ceremonie se zúčastnil i premiér Mirek Topolánek, který přišel se svou přítelkyní Lucií Talmanovou. Aktivista Jan Šinágl se pomník T.G. Masaryka na Hradčanském náměstí pokusil blokovat.

Prezidentský pár položil věnec k soše T.G.M. Zdroj: Stream.cz

Aktivista Šinágl blokoval Masarykův pomník. Zdroj: Stream.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám