Hlavní obsah

Inspekce BIS odložila případ úniku informací

PRAHA

Inspekce Bezpečnostní informační služby (BIS) odložila případ úniku informací z této tajné služby. Podle ní se nejedná o trestný čin. Bývalý pracovník služby si prý sice ponechal některé informace ekonomického odboru BIS, ty se ale nedostaly do nepovolaných rukou.

Foto: archiv ČTK, ČTK

Budova BIS

Článek

Uvedla to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Případem se zabývala i sněmovní komise pro kontrolu BIS, která nenašla důkazy o existenci kopií tajných dokumentů, které příslušník zpravodajské služby na přelomu let 2003 a 2004 z BIS vynesl.

Vysoce postavený příslušník služby si načerno zkopíroval část databáze ekonomického odboru na kompaktní disky, které si pak uložil do trezoru.

Vysoce postavený příslušník služby si načerno zkopíroval část databáze ekonomického odboru na kompaktní disky, které si pak uložil do trezoru.

To se odehrálo před červnem 2003, tedy za bývalého vedení služby. Příslušník posléze opustil BIS kvůli bezpečnostní nezpůsobilosti. Služba mu kvůli podezřelým kontaktům odebrala bezpečnostní prověrku. CD zůstalo v trezoru a muž odešel pracovat nejdříve do soukromého sektoru, poté byl přijat k jiné zpravodajské službě.

Když nadřízený bývalého pracovníka služby přebíral dokumenty z vyklizené kanceláře, našel tyto kopie databáze. Ačkoli je měl zničit nebo zaevidovat, ponechal si je pro svoji potřebu. Na přelomu let 2003 a 2004 pak odešel také do soukromého firmy a sebou si odnesl i tajná data.

Únik dat zjistila BIS na přelomu let 2006 a 2007. Informace úniku zveřejnila BIS v říjnu minulého roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám