Hlavní obsah

O víkendu se oteplí, rána ale budou mrazivá

PRAHA

Po ochlazení, které přišlo na začátku tohoto týdne, se do Česka vrátí příjemnější počasí. Teploty přes den stoupnou až na deset stupňů, ráno ale bude nadále mrznout. Novinkám to ve čtvrtek řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Únor byl velmi teplý a suchý.

Článek

"Středa byla nejchladnější, teploty se pohybovaly kolem čtyř stupňů. Nyní ale přes Česko začne proudit teplý vzduch z jihu," uvedla Honsová. "Období, které čekáme, je přesně teplotně průměrné pro tyto dny, tedy kolem 3,5 stupně," dodala.

V pátek bude obloha skoro jasná, jen na severu ČR bude oblačno, srážky nebudou. "Ráno ale bude mrazivé, mínus dva až mínus šest stupňů," uvedla Honsová s tím, že přes den se oteplí na šest až deset stupňů.

V sobotu oblačnosti přibude. "Přes naše území bude procházet frontální systém, který přinese místy přeháňky, v horských oblastech sněhové," řekla Honsová. Na horách by podle ní mohlo napadnout až šest centimetrů sněhu. Ranní teploty se budou pohybovat mezi plus dvěma až mínus dvěma stupni, odpoledne to bude pět až devět stupňů.

Neděle už bude příjemnější, obloha bude polojasná a přeháňky se objeví jen místy. Na horách budou přeháňky smíšené. Ráno bude jeden až mínus tři, přes den šest až deset stupňů.

Únor byl velmi teplý a suchý

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se v únoru odchylka průměrné měsíční teploty od normálu pohybovala většinou mezi plus dvěma až třemi stupni. "Podle měření od roku 1934 patřil letošní únor mezi deset nejteplejších," uvedl ČHMÚ.

Měsíční úhrn srážek se pohyboval většinou od 40 do 70 procent dlouhodobého průměru, únor byl proto jako celek srážkově slabě podprůměrný. "Je zajímavé, že značná část měsíčního úhrnu spadla právě poslední únorový den," dodal ČHMÚ.

Zima je teplá v celé Evropě

Zima byla teplá nejen v Česku, ale také v ostatních částech Evropy. V prosinci, lednu a únoru zaznamenali například ve Stockholmu průměrnou teplotu 2,2 stupňů - nejvyšší od začátku sledování teplot v roce 1756. "Je to nejteplejší zima v historii," prohlásil John Ekwall ze Švédského meteorologického institutu.

Lotyšsko a většina Finska hlásí nejteplejší zimu od roku 1925. V Lotyšsku byla podle místních meteorologů průměrná teplota jeden stupeň, což je pět stupínků nad normálem. V jižním Finsku zaznamenali jen 20 sněhových dní ve srovnání s průměrnými sedmdesáti dny a sousední Estonsko zase muselo pro nedostatek sněhu zrušit populární lyžařský maraton ve městě Tartu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám