Hlavní obsah

Žalobci se odmítli zabývat postojem KSČM k únoru 1948

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Žalobci se nebudou zabývat trestním oznámením internetového publicisty Martina Léra, které v pondělí podal kvůli stanovisku KSČM k událostem z února 1948. Pátečním prohlášením vedení komunistů podle něho mohl být spáchán trestný čin podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Podle státního zastupitelství ale o trestný čin nešlo.

Článek

"My jsme to dostali, ale žádné podezření z trestného činu jsme tam neshledali, takže se tím nebudeme zabývat. Bude to uloženo," řekla obvodní státní zástupkyně Šárka Pokorná.

Výkonný výbor KSČM se na pátečním zasedání přihlásil ke komunistickému převratu v únoru 1948. Před šedesáti lety šlo podle stanoviska stranického vedení o zásadní politický zvrat, který vedl ke vzniku první historické formy socialismu.

Výkonný výbor KSČM se na pátečním zasedání přihlásil ke komunistickému převratu v únoru 1948. Před šedesáti lety šlo podle stanoviska stranického vedení o zásadní politický zvrat, který vedl ke vzniku první historické formy socialismu.

"Komunisté v době své vlády zavraždili mnoho lidi, zničili řadu lidských osudů, pošlapávali lidská práva a důstojnost. Těžko lze tolerovat obdivné vzhlížení k této době násilí a bezpráví," odůvodnil Lér týdeníku Profit podané trestní oznámení. KSČM se podle jeho názoru trvale hlásí k období komunistické totality, které bylo jedním z nejhorších období našich dějin.

"Myslím, že lidé by měli posuzovat výroky objektivně. A pokud jde o naše hodnocení 25. února 1948, myslím, že pan publicista zapomněl, že naše výroky se opíraly o historickou skutečnost a o publikované názory členů národně socialistické strany, které vyšly v Melantrichu v roce 1990,“ reagoval na rozhodnutí státního zastupitelství předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle komunistů šlo o ústavně provedenou revoluci

"KSČM se hlásí k revolučnímu základu Února 1948 a vysoce oceňuje práci a obětavost generací budovatelů první formy socialismu, které se na prosazení této cesty a následném rozvíjení jejích pozitivních stránek podílely," uvedl v pátek Výkonný výbor KSČM.

Podle komunistů šlo o "ústavně provedenou revoluci, které se zúčastnily široké vrstvy občanů". Tiskové prohlášení výboru uvádí, že antikomunisté se snaží zastřít fakt, že "KSČ v této době byla na rozdíl od svých protivníků spojena s životními zájmy širokých neprivilegovaných vrstev, aktivně je prosazovala a všemožně mařila snahy zbohatlických vrstev strhnout politickou moc do svých rukou."

"Právě tato skutečnost jí přinesla úspěch a jejím oponentům zaslouženou porážku," dodali komunisté.

Reklama

Související články

VIDEO: Jak vidí dnešní komunisté únor 1948

"Právě se vracím z Hradu...Pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak, jak byly podány, přijal," hřímal vítězoslavně 25. února 1948 před zaplněným...

KSČM se přihlásila k únorovému převratu

Komunisté se v pátek přihlásili ke komunistickému převratu v únoru 1948. Podle KSČM byly únorové události výsledkem procesu prohlubování národní a demokratické...

Výběr článků

Načítám