Hlavní obsah

Odbory už v březnu rozjedou mítinky proti reformě

Právo, Novinky, per, lž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), která vyhlásila stávkovou pohotovost proti reformě veřejných financí, bude už v březnu organizovat regionální mítinky. Z těchto mítinků pak vzejde další postup konfederace. Předseda ČMKOS Milan Štěch nevyloučil ani stávky.

Článek

"Důvody pro stávky jsou. Ale musí být podpora veřejnosti. Naštvanost lidí začíná být větší, než jejich lhostejnost. Nebudeme dělat akce, které by měli jen malou podporu veřejnosti," upřesnil Štěch.

„Mítinky budou na jižní a severní Moravě, v Praze, v jižních Čechách a na dalších místech,“ prohlásil před novináři ve čtvrtek Štěch. Připustil, že kromě uvedených míst budou nejrůznější demonstrace i jinde.

Odborový svaz KOVO z Hradce Králové datum již oznámil. „První z nich se uskuteční 25. března v Brně od 15 hodin. Uspořádání celorepublikové protestní demonstrace navrhujeme na druhou půli května,“ řekl Josef Středula, předseda OS KOVO. To je největší odborovou organizací v republice.

Štěch zopakoval důvody, proč největší odborová centrála vyhlásila stávkovou pohotovost. Za prvé jsou podle odborů dopady reformy veřejných financí na obyvatele mnohem horší než vláda uváděla. „Inflace už je 7,5 procenta a do konce roku bude možná 10 procent,“ řekl Štěch.

Důchody a stravenky

Druhým důvodem je důchodová reforma. „Protestujeme zejména proti prodlužování věku odchodu do důchodu u profesí, které se nedožívají už dnes ani 57 let, a to jsou například horníci," poznamela předseda.

Oznámil, že až se budou ve Sněmovně projednávat stravenky, odbory udělají takovou akci, aby byly vidět. Sněmovna je má projednávat příští týden.

ČMKOS dále kritizuje privatizaci fakultních nemocnic a zdravotních pojišťoven připravovanou ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem a plánované zrušení daňového zvýhodnění stravenek.

Štěch, který bude na podzim obhajovat senátorské křeslo za ČSSD, řekl, že odbory udělají vše pro to, aby změny, které vláda dál připravuje, neprošly. Odboráří vyhlásili stávkovou pohotovost 3. března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám