Hlavní obsah

Policistům vadí nové uniformy, prý kopírují německé

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nové policejní uniformy se kromě řady odborníků a expertů nelíbí ani samotným policistům. Vadí jim, že ačkoliv ministr vnitra Ivan Langer chce podle svých slov navázat v oblíbenosti policistů a v kvalitě jejich práce na tradice prvorepublikového četnictva, nové policejní uniformy se ze všeho nejvíce podobají současným uniformám německé policie.

Článek

"Nevím, proč se po nich stále musíme jen opičit. Copak nedokážeme vymyslet něco sami?“ řekl Právu jeden z policistů pořádkové jednotky v Praze. Jeho prostějovský kolega s ním souhlasil.

"Když už tak lpíme na tradicích, proč se nevrátit do Masarykovy doby? Italští karabiníci nebo francouzští četníci také i přes pochopitelné modernizace materiálu a střihu pořád vycházejí ze svých původních tradičních uniforem,“ podivil se.

Podle obou policistů má velké výhrady k podobě nových policejních uniforem drtivá většina jejich kolegů i známých, kteří u policie neslouží. To odpovídá anketě, kterou uspořádal server Novinky.cz, kde se k novým uniformám vyjádřilo nesouhlasně téměř 90 procent respondentů.

Možná se ještě změní

Podle Petra Procházky z tiskového oddělení policejního prezidia není podoba nových uniforem, která se dostala do médií, konečná.

"Počítáme s tím, že na nich ještě provedeme některé úpravy, včetně těch, které vzejdou z připomínek samotných policistů,“ řekl Právu Procházka. Podle něj není podoba s německými uniformami úmyslná. "Nikoho nekopírujeme,“ dodal Procházka.

:. Nová policejní uniforma

Podle řady policistů to však není pravda. "Současné dosluhující uniformy podle nich vznikly na počátku 90. let jako kombinace německých a amerických policejních uniforem. Například letní bunda, to je klasický americký policejní bomber. Zimní kabát se zase otevřeně jmenuje policejní parker,“ řekl Právu litoměřický policista.

Německý vzor je jasně patrný

Také podle historika a vojenského badatele Jana Střelky se střih uniforem, zvláště pořádkové policie, až nápadně podobá německé uniformě.

"Například tak vysoké zvednuté předky policejních brigadýrek (čepice se štítkem – pozn. red.) nosily za války hlavně příslušníci SS a gestapa. Nevím, zda to má souvislost s tím, že premiér vlády Mirek Topolánek, který pochází ze stejné strany jako ministr vnitra Langer, si libuje v nacistických heslech, ale kdybych já byl policistou, tak bych v takové uniformě chodit nechtěl,“ řekl Právu Střelka.

Uvedl tak v souvislosti s již legendární SMS „Es kommt der Tag“, kterou Topolánek (ODS) poslal jednomu novináři. Toto heslo přitom používali sudetoněmečtí nacisté a teroristé, kteří v roce 1938 zradili a rozbili Československo.

I kdyby však nebylo této podoby, podle samotných policistů takto vysoké čepice odnese první závan větru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám