Hlavní obsah

Čeští vojáci v Afghánistánu už se kvůli malým platům bouří

Právo, Petr Blahuš
PRAHA/KÁBUL

Čeští vojáci, sloužící ve válkou zmítaném Afghánistánu, se bouří. Vadí jim, že ministerstvo stále nesplnilo sliby ohledně zvýšení jejich platu v nebezpečných misích. Ten jim vinou padajícího kurzu amerického dolaru stále klesá a nic se podle nich neděje. Navíc se začíná šetřit i na tom nejjednodušším vybavení.

Článek

Například vojáci nyní před odletem nedostali ani tak nezbytné vybavení pro pobyt v afghánských podmínkách, jako jsou svítilny a termosky.

"Věci se mají asi tak, že termosky a baterky dostala první skupina která letěla do Logaru. Vojáci v dalších rotacích už nedostali nic. To samé nedostali ani vojáci v polní nemocnici v Kábulu. Bereme to jako jeden z dalších podrazů na nás,“ uvedli vojáci, kteří Právu své výhrady dokonce přímo z Asie zavolali a pak ještě situaci popsali v mailu.

Ministerstvo: svítilny a termosky? Nadstandard!

Podle mluvčího ministerstva obrany (MO) Petra Sýkory je ale prý všechno v pořádku. "Uvedené předměty skutečně dostala pouze první skupina vojáků, která do mise v Logaru odlétala, a to při příležitosti jejich rozloučení před odletem do mise. V žádném případě to ale neznamenalo a neznamená, že nyní vojáci v misích budou standardně tyto předměty dostávat,“ řekl Právu Sýkora.

Proč je ale v Afghánistánu dostali jen někteří a zbylá většina už ne, nesdělil.

O platech možná už v březnu

Vojákům sloužícím v bojových zónách Střední Asie také vadí, že MO začalo rychle mluvit o zvýšení jejich platu poté, co se sami ozvali, ale dál už se prý nic nestalo.

"Je to výsměch nám, co tu nasazujeme životy, a oni si tam rozdělují tučné odměny. Chtěl bych vidět, jestli by sem z generálního štábu jeli nasazovat život za takovou almužnu,“ sdělil Právu přímo z Afghánistánu mluvčí nespokojených vojáků, který se představil jen jako Abaf.

V současné době je výše příplatku stanovena v rozmezí 700–4000 amerických dolarů. Podle mluvčího Sýkory resort obrany v současné době připravuje návrh nového nařízení vlády o platových poměrech vojáků. V něm by bylo uvedeno, že ministr obrany by mohl navýšit horní hranici příplatku za službu v zahraničí až na 10 tisíc dolarů měsíčně (asi 170 tisíc korun)

"To je ale absolutní strop. Reálně lze však očekávat zvýšení ve výši zhruba 2- až 2,5násobku současné částky,“ upozornil Sýkora.

Podle něj chce MO zvýšit platy vojákům nejen kvůli stále padajícímu kurzu dolaru ke koruně, ale také proto, že se výrazně změnil charakter jejich nasazení.

"Vojáci se ve stále větší míře zapojují do náročných operací ve složitém bezpečnostním prostředí a ve velmi náročných klimatických a dalších podmínkách. Dochází tak k výraznému zvýšení rizika ohrožení jejich života a zdraví,“ uvedl Sýkora.

Kdy se otázka zvýšení jejich platu dostane na stoly politikům, nedovedl Sýkora přesně odhadnout. "Vláda bude o návrhu pravděpodobně jednat v březnu či v dubnu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám