Hlavní obsah

Topolánek: radar neohrozí zdraví lidí

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) expertní zpráva k americkému radaru, který má stát v Brdech, potvrdila, že obyvatelům v okolí stanice nehrozí zdravotní rizika. Zprávu ve středu vzala na vědomí vláda. Ministr školství Ondřej Liška (SZ), který se k radaru staví odmítavě, ale prohlásil, že si počká ještě na výsledky dalších měření.

Článek

"Mohu konstatovat, že ta zdravotní rizika jsou vyloučena," řekl Topolánek po jednání vlády. Studie podle něj vycházela z odborné vědecké práce lidí, kteří se problémem dlouhodobě zabývají a z empirického měření.

Podle šéfa kabinetu se ministři nad studií nehádali. "Šlo nejenom o to, že bereme na vědomí výsledky té nezávislé práce, ale také, jakým způsobem s tím materiálem naložit, jak informovat veřejnost a zákonodárce," uvedl Topolánek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ministr školství, který by nyní pro radar nehlasoval, se před jednáním vlády vyjadřoval na adresu studie kriticky. Po schůzce kabinetu už byl mírnější. "Myslím si, že závěr této studie, který říká, že (experti) neshledali žádná zdravotní rizika, je potřeba vzít tak, jak je napsaný. Mé politické vyjádření k této věci je takové, že veřejná oponentura takovéto studie je zcela žádoucí," řekl Liška.

Topolánek: Důležité je konečné hlasování

Dal ale najevo, že jsou třeba ještě další měření, aby byla zdravotní rizika zcela vyloučena. "Myslím, že to není poslední slovo, které je řečeno, protože měření, na kterých se tato studie zakládá, byla provedena v jakémsi laboratorním stavu a na další zpřesňující (údaje) v budoucnu je potřeba si ještě počkat," prohlásil.

Topolánek si v současnosti nedělá starosti s tím, zda bude mít radar mezi zákonodárci dostatečnou podporu. "Starosti si budu dělat až přijdou. Mne v této chvíli postoj jednotlivých stran neděsí, protože důležité bude to konečné hlasování," sdělil a doplnil, že rozumí výhradám zelených. "Hlavní výhradou, kterou měli, speciálně Ondřej Liška, bylo alianční zapojení. V tomto smyslu je to i náš požadavek a také požadavek demokratů v americkém Kongresu. Je to v běhu, jednáme o tom," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám