Hlavní obsah

Roztržka v koalici. Čunek odmítá Topolánkovy ponižující podmínky

Novinky, znk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek ve středu uvedl, že odmítá jakýkoliv handl v souvislosti se zdravotnickou reformou. Premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý uvedl, že poslanci KDU-ČSL by měli výměnou za návrat Čunka do vlády slíbit dodržování programového prohlášení vlády. Takovou podmínku označil lidovecký lídr za ponižující. Topolánek ale ve středu zopakoval, že trvá na svém.

Článek

„Odborná témata vyžadují především odbornou diskuzi,“ zdůraznil předseda KDU-ČSL s tím, že tímto způsobem nemůže koaliční spolupráce do budoucna dobře fungovat.

„Tak, jako jsem razantně odmítl jakýkoliv handl v souvislosti s prezidentskou volbou, odmítám ho i v souvislosti se zdravotnickou reformou. Na ponižující podmínky pro KDU-ČSL nikdy nepřistoupím,“ dodal Čunek.

Premiér trvá na tom, aby se lidovci pro návrat Čunka vyjádřili jednoznačně a nešlo jen o požadavek jednotlivců. Poukázal přitom na to, že v úterý bude jednat Celostátní výbor KDU-ČSL. Topolánek zdůraznil, že dělá vše pro to, aby udržel koalici. „Nevezmu Jiřího Čunka, pokud by to mělo znamenat odchod zelených,“ uvedl.

Stále požaduje, aby lidovci slíbili loajalitu vládě. „Stejně tak neudělám ten krok, že vezmu Jiřího Čunka do vlády, a KDU-ČSL nebude plnit programové prohlášení, tak jak se z některých prohlášení jejich poslanců mediálně zdá. Budu chtít samozřejmě, abychom se znovu vrátili k programovému prohlášení vlády, koaliční smlouvě," uvedl.

Topolánek chce udržet koalici

Všechny jeho kroky jsou podle něj vedeny snahou udržet koalici. "Jsem v tom poměrně úporný a stejně úporný budu do budoucna,“ zdůraznil Topolánek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Topolánek odmítl, že by stanovil nějaký termín návratu Čunka do kabinetu. „Neřekl jsem ani tento týden, ani do Velikonoc,“ sdělil. Poznamenal, že je pro, aby byl předseda koaliční strany členem vlády. "Nicméně, přestože to nevadí mně, vadí to Straně zelených," dodal s tím, že obě strany by se měly dohodnout.

Zvlášť kriticky se k Čunkově návratu vyjadřuje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Jde o to, jestli jsou schopni mí kolegové se na té situaci, kdy je Karel Schwarzenberg stále v nemocnici, dohodnout rychle,“ sdělil Topolánek.

Topolánek v úterý stanovil podmínky, za kterých by se mohl šéf lidovců vrátit do vlády. Požaduje, aby všichni lidovečtí poslanci slíbili, že budou plnit programové prohlášení vlády. "KDU-ČSL musí jasně vyjádřit názor na návrat Jiřího Čunka do vlády a musí jasně deklarovat, že 13 poslanců v Poslanecké sněmovně bude plnit programové prohlášení vlády,“ uvedl Topolánek.

Mirek Topolánek (vpravo) stanovil podmínky pro návrat Čunka do vlády, ten je ale odmítl.foto: PRÁVO/Petr HloušekPrávě KDU-ČSL v poslední době vystoupila s požadavkem na zrušení zdravotnických poplatků pro děti a penzisty a vyjádřila nesouhlas s transformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti. To se nelíbí ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS).

Mirek Topolánek (vpravo) stanovil podmínky pro návrat Čunka do vlády, ten je ale odmítl.foto: PRÁVO/Petr HloušekPrávě KDU-ČSL v poslední době vystoupila s požadavkem na zrušení zdravotnických poplatků pro děti a penzisty a vyjádřila nesouhlas s transformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti. To se nelíbí ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS).

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, který kvůli výhradám ke změnám ve zdravotnictví nepodpořil reformu veřejných financí, prohlásil, že návrh na změnu fakultních nemocnic v akciové společnosti jde nad rámec programového prohlášení vlády. "Lze to považovat za vydírání," řekl v rozhovoru pro ČT na adresu Topolánkova požadavku Hovorka.

Reklama

Související články

Topolánek: Čunka navrhnu do vlády tento týden

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v neděli uvedl, že k návratu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády dojde zřejmě tento týden. Řekl to v Otázkách Václava Moravce....

Výběr článků

Načítám