Hlavní obsah

Na ministerstvu školství se hraje podivná hra o miliardy

Právo, Marek Přibil, Radim Vaculík

Po loňské rezignaci ministryně školství Dany Kuchtové (SZ) se ve vysokých funkcí na ministerstvu zabydleli lidé, kteří rozhodují o přidělování miliardových dotací z eurofondů v rámci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (VaVPI). Podle informací Práva mají ale přitom přímou vazbu na žadatele o tyto dotace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

V rámci VaVPI mohou české vysoké školy a vědecké instituce do roku 2013 získat až 52,3 miliardy korun. Teď ale hrozí, že se kvůli silným lobbistickým skupinám dostane pouze na velké projekty. Většina vysokých škol tak zřejmě přijde zkrátka. Za ministerstvo zároveň v Bruselu podle zdrojů Práva jednají lobbisté, nikoli k tomu určení státní úředníci.

Ti jsou prý účelově odstřiženi od informací. „Smysl tak postrádá v tuto chvíli zejména idea operačního programu, která měla nastartovat rozvoj v méně vyspělých oblastech,“ řekl Právu jeden z vysoce postavených úředníků resortu.

Jednají lobbisté

Situací kolem neprůhledných toků peněz do projektů – nejčastěji stavebních – se už před časem zabývala policie. Podle informací Práva ale nezískala dostatek důkazů na to, aby případ začala oficiálně prověřovat. „Měli jsme určitá podezření, že by tam nemuselo být vše v pořádku, ale nakonec z toho nic nebylo. Neměli jsme se čeho chytit,“ řekl Právu nejmenovaný kriminalista.

Nynější informace a podklady, které Právo získalo, však zájem policistů o zmíněné projekty s největší pravděpodobností oživí. „Situace budeme analyzovat a pak se uvidí,“ doplnil kriminalista.

Z rozsáhlé dokumentace jednoznačně vyplývá, že o program se po odchodu Kuchtové stará několik „zasvěcenců“. Ti pravděpodobně přispěli k tomu, že seznam miliardových projektů z posledního screeningu, tedy sběru projektů, je zahalen tajemstvím. Rovněž není jasno, proč v závěru minulého roku nové vedení ministerstva uvedlo, že screening není dostatečný, a byl vyhlášen nový.

Nejvíc dostane Brno

„Vše se tak vrátilo do starých kolejí, které si postavily silné lobbistické skupiny kolem projektů, jako je CEITEC – Středoevropský technologický institut v Brně, který požaduje sedm až deset miliard korun, nebo brněnská CNSL – Česká národní synchrotronová laboratoř, jež požaduje na moderní urychlovač elektronů kolem 5 miliard korun,“ řekl Právu jeden ze zdrojů, který vše doložil aktuální dokumentací.

„Za brněnský CEITEC, tedy za zbudování obrovského stavebního komplexu, který by měl z Brna učinit centrum excelentní vědy, přitom silně lobbuje vrchní ředitel evropských rozvojových programů na ministerstvu školství Jan Vitula,“ dodává týž zdroj.

Lidovec Vitula, jehož nový ministr Ondřej Liška (SZ) představil jako posilu ministerstva a kterého doporučila lidovecká poslankyně a hlavní kritička Kuchtové Michaela Šojdrová, přitom přišel na ministerstvo z Regionální rozvojové agentury jižní Moravy (RRAJM). „Stejně jako jeho spolupracovnice a lobbistka Michaela Šuleřová,“ upozorňuje další zdroj Práva.

Ta je stejně jako Vitula v přímé vazbě na žadatele a příjemce podpory: z anotací projektů a z interních materiálů ministerstva totiž jednoznačně vyplývá, že třeba Středoevropský technologický institut v Brně (CEITEC) má ve veřejné správě jako jednoho z hlavních partnerů právě agenturu RRAJM. „Přitom ta de facto řídí operační programy, protože v ní je jak Jan Vitula, tak jeho pravá ruka Michaela Šuleřová, takže jde o značný konflikt zájmů,“ uvádí zdroj s tím, že Vitula přitom pracoval na prvním návrhu operačního programu, ke kterému měla Evropská komise zásadní výtky.

Více se dočtete ve středečním Právu 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám