Hlavní obsah

Nejmenší český herec zahájil tažení do Senátu

Právo, trj
PRAHA

Nejmenší český herec Jiří Krytinář (59 let, asi 120 cm) v pondělí rozeslal redakcím prohlášení, v němž vyhlásil, že chce v podzimních volbách usilovat o post senátora. A to jako nezávislý v zatím neurčeném obvodu.

Článek

„Pokud budu zvolen, chci prosazovat pozitivní myšlenky bez rozdílu politické příslušnosti,“ uvedl Krytinář s tím, že svou kandidaturu chce projednat se všemi stranami a zájmovými sdruženími. Chce se věnovat handicapovaným.

Z přátel už sestavil volební tým. „Pokusíme se oslovit bývalého prezidenta Václava Havla, aby nás podpořil,“ oznámil Krytinář, známý třeba ze seriálů Arabela či Hospoda, nebo z muzikálu Angelika.

V poslední době na sebe Krytinář upoutal pozornost, když s hercem a režisérem Ladislavem Smoljakem a senátorem křtil vládní brožuru s informacemi o americkém radaru.

Pomáhal ODS na Pardubicku

Před posledními sněmovními volbami Krytinář pomáhal ODS na Pardubicku. V její předvolební brožuře uvedl, že se vždycky snažil mít vždy zodpovědnost sám za sebe: „Proto mi program ODS byl a je velice blízký. Má pravidla a je přijatelný pro všechny.“

Krytinář se sice označil za „malého muže s velkým srdcem“, ale nebude to mít snadné. „Zřejmě mu nevyšel nějaký seriál, tak zkouší hrát v politice,“ glosoval jeho úsilí jeden z politiků a dodal: „Proč do toho nejde mluvčí ministra zdravotnictví Tomáš Cikrt?“

Strany už zpravidla své kandidáty mají. Šéf senátorů ODS Jiří Stříteský, zvolený v Pardubicích, o Krytinářově kandidatuře nevěděl. A možnost, že by ODS herce postavila? „Nevím, asi těžko,“ reagoval Stříteský. Výkonná rada v pondělí schválila kandidáty se dvěma výjimkami – Prahou 1 a Strakonickem.

Zde má potíže i ČSSD, protože režisér Zdeněk Troška, jehož si místní odhlasovali, kandidovat odmítá ze zdravotních důvodů. ČSSD uvažovala o poslanci Vítězslavu Jandákovi, ale za toho se postavila třeboňská soc. dem. Podle Jandáka by ve Strakonicích měl kandidovat muž, jehož jméno zazvoní. A kdo by to měl být? „Intelektuál,“ řekl Jandák.

ČSSD už našla kandidátku pro obvod v centru Prahy. Měla by jí být podle obvodní konference alergoložka a imunoložka Blanka Haindlová. „Ještě to není schváleno předsednictvem,“ sdělil však Právu šéf pražské ČSSD Petr Hulinský.

Reklama

Výběr článků

Načítám