Hlavní obsah

Nové policejní uniformy jsou nevýrazné, tvrdí odborníci

Nové policejní uniformy působí na první dojem trochu smutně a obyčejně. Nejsou příliš výrazné a policisté v nich až příliš „ladí“ se svým okolím. Myslí si to odborníci, které Novinky.cz oslovily.

Článek

„Na mě působí uniformy smutně, bez elegance, šarmu, neprofesionálně a bez patřičného náboje. Uniforma musí být předmětem prestiže,“ řekl Novinkám oděvní expert Petr Tylínek. Barvy jsou podle něj neurčité a těžko zařaditelné.

Pokud mají být bundy policistů černé, jak bylo prezentováno na oficiálních fotografiích, nebude to podle odborníků ideální.

„Černá je barva, kterou nevidíme, neodráží téměř žádné světlo. Podobně "neviditelný" se pro nás stává i člověk skrytý za černou. Černá je barva odstupu, působí neosobně,“ řekl Novinkám psychoterapeut Michal Mynář.

:. Nová policejní uniforma (Foto: Policie ČR)

Naopak současná tmavě modrá podle něj působí konzervativním dojmem, spojujeme si s ní vlastnosti, jako je solidnost, spolehlivost. Má uklidňující účinky.

Bundy dopravních policistů sice nyní budou celé z reflexního materiálu, nicméně vidět by měli být i policisté mimo silnice.

:. Nová policejní uniforma (Foto: Policie ČR)

„Jestliže stávající uniformy svými barvami rezonují s policejním heslem "pomáhat a chránit", nová podoba na mě působí spíše dojmem "držet si odstup a hlídat," poznamenal Mynář.

Podle policejního prezidia jsou ale nové oděvy pohodlnější a díky svým vlastnostem snižují psychickou zátěž uživatele. „Nesporně jednodušší je jejich údržba a také životnost se ve srovnání s klasickými materiály prodlužuje," konstatovalo policejní prezidium v tiskové zprávě.

Odborník na výrobu oděvů Tylínek, který se v minulosti uniformami zabýval, je však jiného názoru. Vadí mu například, že silueta bundy je rovná bez vyznačeného pasu a ptá se, kde budou umístěny veškeré policejní propriety jako pendreky, vysílačky a pouta.

Chybí některé zajímavé funkčí detaily, průhmaty, "pružné" lokty a zadní díly. Nápis na zádech to podle něj nezachrání. „Policista by měl budit respekt a musí vypadat jako chlap. Nepomůže ani čepice s příliš zvednutou přední částí a přistávací plochou moc do šířky. Snad aby nemokly uši,“ zamýšlí se Tylínek.

Anketa

Libí se vám nové policejní uniformy?
ano
14,7 %
ne
85,3 %
Celkem hlasovalo 13781 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám