Hlavní obsah

Hradním náčelníkem je Hrabal

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novým náčelníkem Vojenské kanceláře prezidenta se stal generál František Hrabal. Prezident Václav Klaus ho do funkce jmenuje ve středu. Sdělil to na hradních stránkách prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Článek

Hrabal k prezidentovi odchází z pozice zástupce šéfa generálního štábu, předtím strávil čtyři roky jako vojenský přidělenec při NATO a EU v Bruselu. Hradní náčelník je hlavně reprezentativní a diplomatická funkce, pro kariéru důstojníků je ale často klíčová. Současný náčelník generálního štábu Vlastimil Picek přišel do čela vojska právě z Hradu.

Pozice náčelníka vojenské kanceláře Hradu byla od října uvolněná. Hrabalův předchůdce Ivo Zbořil totiž rezignoval loni kvůli podezření ze zpronevěry. Odešel poté, co policie začala prověřovat, že jako velitel sekce rozvoje druhů sil navrhl sám pro sebe odměnu v podobě digitálního fotoaparátu. Podle Zbořila to byla odměna spolupracovníkovi, který pro něj pracoval, ale služebně spadal do jiné sekce.

Šetření skončilo dohodou, kdy Zbořil zaplatil několik desítek tisíc na dobročinné účely. Po jeho odchodu z armády se provalilo, že policie vyšetřuje jeho podřízeného za rozkrádání majetku. Kauza je známá jako černé fondy.

Reklama

Výběr článků

Načítám