Hlavní obsah

Meteorolog: Silný vítr zjistíme týden dopředu

Právo, Novinky, zav, toh, lh
PRAHA
Aktualizováno

Nelze říci, že když loni byl Kyrill a letos Emma, příští rok přijde další podobný živel. Nicméně stát se to může. Opakovat se to může kdykoli. Podobně silné větry byly ovšem i v minulosti. Osobně bych to proto nepřičítal na vrub nějakému případnému globálnímu oteplování.

Foto: David Kurc, ČTK

Vichřice strhla u obce Vráž stromy na silnici spojující Klatovy a Kdyni.

Článek

V zimních měsících není jinak příchod podobné tlakové níže, která přinese silný vítr typu Kyrill a Emma, ničím výjimečným, i když ve zmíněných případech šlo o extrémy.

Meteorologové příchod podobných živlů zjistí tak týden dopředu. Konkrétní odhad, jak budou vypadat, máme jasno dva až tři dny dopředu. To už lze na základně numerických modelů určit, jaká bude síla větru, zda a jak veliké srážky s ním přijdou a podobně.

Lidé by měli varování, výstrahy a předpovědi meteorologů brát vážně. U Emmy bylo jasné, že vítr přicházející nad střední Evropu bude extrémní.

Česko čeká ochlazení

Silné poryvy větru se po sobotním řádění sice ještě v neděli vrátily, ale jejich síla už nebyla tak ničivá. Situace se k večeru postupně zklidňovala. A to je tendence i pro pondělí a další dny. Podle meteorologů by už žádné extrémy hrozit neměly, Češi se však musí připravit na návrat chladnějšího počasí.

"Nárazový vítr bude pomalu slábnout,“ řekla Právu českobudějovická meteoroložka Miloslava Starostová. V pondělí nás tedy čeká čerstvý západní vítr 5 až 9 m/s, v nárazech do 15 m/s, na horách do 20 m/s.

"Přes den sice vítr opět zesílí na čerstvý a bude vát rychlostí až 30 kilometrů za hodinu, v nárazech až sedmdesátikilometrovou rychlostí. To už jsou ale proti neděli poloviční hodnoty,“ doplnila Starostová.

V pondělí má na horách sněžit, na ostatním území pršet. V úterý už má foukat jihozápadní až západní vítr rychlostí 4 až 8 m/s a ve středu má mít severozápadní vítr rychlost 6 až 10 m/s.

Začátek týdne poznamená ochlazení

Meteorolog Tomáš Balcar z Meteopressu Novinkám řekl, že do středy se bude ochlazovat, v druhé polovině týdne pak přijde opět oteplení. "Žádné extrémy už nehrozí," uklidnil Balcar.

Zatímco během pondělka se budou odpolední teploty pohybovat ještě mezi devíti až 13 stupni, v úterý ráno klesnou na nulu až mínus čtyři stupně, odpoledne pak vyšplhají na tři až sedm. Nejchladněji bude ve středu, kdy po ránu naměříme mínus jeden až mínus pět stupňů, přes den pak teploty nevystoupí výše než na nulu až čtyři stupně.

Od čtvrtka by se mělo začít postupně opět oteplovat, na víkend by se podle Balcara mělo oteplit až k deseti stupňům nad nulou.

Příliš potěšeni nebudou lyžaři. "Nějaký ten centimetr napadne, ale nebudou to žádné příděly sněhu," uzavřel Balcar.

Emma už nehrozí

Ještě v neděli dosáhl nárazový vítr v Česku síly orkánu. Na Milešovce odpoledne meteorologové naměřili 140 kilometrů za hodinu. Nejsilnější vítr zaznamenali meteorologové těsně po poledni a poté se situace začala postupně uklidňovat, řekl Jan Havelka z Českého hydrometeorologického ústavu.

Rychlostí přes 118 kilometrů v hodině udeřil v neděli odpoledne vítr na Klínovci v Krušných horách a na Sněžce v Krkonoších. Více než stokilometrovou rychlostí vál i v Karlových Varech, v Kocelovicích na Strakonicku, v Ústí nad Labem či v meteorologické stanici Svratouch na Vysočině. Ve městech už většinou vítr dosahoval nižších rychlostí než v sobotu.

Reklama

Související témata:

Související články

Emma udeřila na Německo, Británii i Slovensko

První výběžky tlakové níže Emma spojené s velmi silným větrem zasáhly v noci na sobotu Německo. Oproti očekávání byly ale její dopady slabší a škody menší....

Výběr článků

Načítám