Hlavní obsah

Vítr opět zesílil až na 140 km/hod, větší škody ale nezpůsobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA
Aktualizováno

Větrné poryvy během neděle opět zesílily, neměly už ale takovou sílu jako v sobotu. Navíc je nedoprovázely bouřky. Síly orkánu vítr dosahoval jen na horkých hřebenech. Například na Milešovce v Českém středohoří meteorologové naměřili rychlost 140 kilometrů za hodinu.

Foto: David Kurc, ČTK

Vichřice strhla u obce Vráž stromy na silnici spojující Klatovy a Kdyni.

Článek

Rychlostí přes 118 kilometrů v hodině, což je hranice pro orkán, udeřil v neděli odpoledne vítr na Klínovci v Krušných horách. Více než stokilometrovou rychlostí dnes vál také v Karlových Varech, v Kocelovicích na Strakonicku či v Ústí nad Labem.

Vítr by se měl začít zklidňovat večer. "Nárazový vítr bude foukat až do večera, v noci bude pomalu slábnout," uvedla meteoroložka Miloslava Starostová.

Bez proudu jsou tisíce domácností

Energetici, kteří v sobotu vyhlásili stav nouze, se obávali, že když se jim podaří dodávky proudu obnovit, nedělní vítr shodí další stožáry. To se stalo například na Olomoucku. "Poruchy se budou odstraňovat postupně až do večera, případně do noci," uvedl mluvčí skupiny ČEZ v kraji Jaroslav Jurča.

Kolem deváté hodiny večer bylo bez proudu 5500 domácností. ČEZ zrušil stav nouze ve všech krajích s výjimkou okresů Hradec Králové, Chrudim a Jičín.

Stav nouze byl od soboty v Plzeňském, Karlovarském kraji, Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín v neděli opět začal dodávat proud do rozvodné sítě. Energetici blok odpojili v sobotu kvůli výpadku na lince velmi vysokého napětí způsobenému vichřicí.

V Hradci Králové padaly stromy na auta. Foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Lokální výpadky zaznamenaly také mobilní operátoři. Například společnost Vodafone jich měla osm. "Operátor T-Mobile měl v sobotu během kulminace kalamity mimo provoz 140 vysílačů, v současné chvíli už je to menší počet," řekla mluvčí společnosti Martina Kemrová.

Problémy s vlaky

V neděli odpoledne obnovily České dráhy také všechny vlakové spoje. Nejdéle trvalo odstranit stromy z trati Dačice - Slavonic. Kvůli vichru bylo v sobotu uzavřeno asi 40 tratí.

Vítr ale shodil další stromy, především na tratě na jihu Čech. Zhruba od čtyř hodin tam byla uzavřena například trať Hluboká nad Vltavou - Zliv nebo Ledečko - Uhlířské Janovice ve středních Čechách.

Krutou daň si Emma vybrala v lesích na Karlovarsku. Lesníci začínají odhadovat škody, které půjdou do statisíců. Na snímku polomy v lesích u Bečova nad Teplou.foto: Právo/František Kšajt

Uzavřena byla i trať u Železné Rudy, což komplikuje dopravu na Plzeňsku.

Dvě oběti na životech

Tlakové níže si v Česku v sobotu vyžádala dva životy a několik zraněných. Na lidi spadly buď stromy nebo předměty ze střech. V Evropě si vichr vyžádal celkem třináct mrtvých - dva v Česku, stejně i Polsku, čtyři v Rakousku a pět v Německu.

Počasí zkomplikovalo život i sportovcům. Kvůli větru a dešti zůstaly sjezdovky prázdné. Některé areály o víkendu dokonce zavřely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám