Hlavní obsah

Do Čech dorazila vichřice, strhávala střechy domů

Právo, Novinky, ner, lž, fk, mák, toh, ab, ch
KARLOVY VARY
Aktualizováno

Českou republiku od západu zasáhla v sobotu dopoledne silná bouřka a vichřice, která lámala stromy a strhávala střechy. Na mnoha místech nešel proud, výpadky způsobily zřejmě blesky. Vítr strhával předměty a také střechy. V Nejdku spadla střecha paneláku na auta, o střechu přišly i domy v Praze či Hradci králové. V Líbeznicích u Prahy zabil spadlý strom jedenáctiletou dívku.

Článek

„Máme spoustu výjezdů," řekl Právu bez upřesnění počtu operační důstojník karlovarských krajských hasičů.

Podle svědků v Kolové na Sokolovsku vítr utrhl plechovou střechu z místního obchodu, ta spadla na silnici a zkompikovala dopravu. „V Nejdku spadla střecha z paneláku na auta, je to asi zatím nejzávažnější problém,“ řekl Právu mluvčí hasičů František Petr.

Vítr strhával střechy i v Praze a Hradci Králové. Mimo provoz bylo asi 30 železničních tratí. Na některé spadly stromy, jiné postihl výpadek proudu. Vlaky nejezdily například po koridoru mezi Kolínem a Českou Třebovou. Ve dvě hodiny odpoledne byl obnoven provoz mezi Prahou a Olomoucí po jedné elektrifikované koleji. Stále však nejezdí důležitý tah z Děčína do Drážďan.

:. V ulici Malkovského v Praze Letňanech strhl vítr střechu.

V Líbeznicích u Prahy zabil spadlý strom jedenáctileté dítě. Strom spadl také na budovu dětského domova v Dolních Počernicích. Vichr také strhl střechu z domu v Letňanech a hasiči dům evakuovali.

Vážná situace byla také na rychlostní silnici z Liberce na Prahu. Na silnici asi na 50 kilometru ve směru na Prahu spadl stožár a zablokoval silnici. Mnozí řidiči se otáčeli přímo na dálnici, dopravu řídili policisté.

:. Spadlý stožár vysokého napětí na rychlostní silnici z Liberce do Prahy. Foto. Pro Novinky Anti52

V Praze vyjeli hasiči jen za sobotu ke 116 případům. Poslední případ byl nahlášen v 18:28. Vítr v ulici Veselská v Praze 18 strhnul billboard, který blokuje v průjezdu komunikací.

Podle operačního důstojníka meteorologové prodloužili výstrahu až do noci z neděle na pondělí. Největší problémy dělal v Praze zastávky MHD, kdy vítr jim trhal střechy. To se stalo například v Újezdu nad Lesy nebo u metra Rajská zahrada.

Bez proudu je 100 000 lidí

Na severu Moravy jsou kvůli řádění silného větru stovky domácností bez proudu. Jak Právu řekl regionální mluvčí ČEZ Jaroslav Jurča, na Novojičínsku je kvůli poruše na vysokém napětí bez elektřiny kolem tisíce odběrných míst.

Několik poruch řeší energetici také na nízkém napětí ve Frýdlantu nad Ostravicí, Nošovicích a Ostravě. „Tam se jedná o desítky odběrných míst,“ dodal.

Jihočeský kraj se také potýká s výpadky elektřiny. Tisíce domácností jsou bez produ, když energetická společnost E.ON registruje asi 50 různých poškození. Potrvdil to Právu Vladimír Vácha z firmy E.ON. Potíže jsou především na Táborsku, Jindřichohradecku a Pelhřimovsku.

:. Spadlé stromy museli hasiči pomocí těžké techniky odstraňovat v sobotu dopoledne k komunikace spojující Nové Hrady a Horní Stropnici na Českobudějovicku.foto: Právo/Vladimír Vácha

„V Karlovarském kraji je v současné době bez el. proudu 80 000 až 100 000 lidí. To představuje 40 000 odběrných míst. Na Plzeňsku o něco méně. Vážná situace je na jihu Šumavy a na Tachovsku. V terénu máme všechny posily,“ upřesnil pro Právo západočeský mluvčí ČEZ Martin Sobotka.

„Lidé by se měli připravit na to, že druhá vlna vichřic nás čeká v noci ze soboty na neděli. Proto by si měli vytvořit potřebné zásoby potravin a vody,“ dodal mluvčí.

V lesích je spoušť

První zprávy o neblahých účincích vichřice v Karlovarském kraji přicházejí také od lesníků, kteří se obávají, aby ztráty na porostech nebyly srovnatelné s tím, co v kraji způsobil orkán v lednu před dvěma roky, kdy za své vzalo 500 000 m3 dřeva V lesích je po noční vichřici a ranní bouřce spoušť zejména v Krušných horách na Kraslicku.

„Monitorujeme situaci. Obáváme se, že polomy mají plošný rozsah. Nejhorší situace je v Krušných horách v lesích v okolí Šindelové a pak z Kraslic na Stříbrnou,“ uvedl pro Právo Lesní správce LČR v Kraslicích Josef Kubát.

Na Ústecku padaly stromy

Profesionální i dobrovolné hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely během dnešního dopoledne z důvodů silného větru a deště k více než 50 zásahům. „Nejčastěji šlo o spadlé stromy a větve, které v několika případech padly na kabely elektrického nebo telefonního vedení,“ řekl Právu mluvčí ústeckých krajských hasičů Lukáš Marvan.

V Braňanech na Litoměřicku spadl smrk na domek, nikdo nebyl zraněn.V Postoloprtech na Lounsku povalil poryv větru smrt, který spadl na garáž, a ve Štětí na Litoměřicku se utrhla střecha na rodinném domku a v Teplicích se uvolnila část střechy nad výtahovou šachtou na panelovém domě.

Strom přistál na rodinném domě

Větrná smršť, která se prohnala v sobotu kolem desáté hodiny dopoledne Hradcem Králové, napáchala největší škody v ulici Pod Zámečkem. Silný poryv větru polámal vzrostlou borovici, strhl střechu z třípatrového domu a odnesl ji třicet metrů. Bohužel přímo na rodinný dům, ve kterém v tu dobu bylo asi dvanáct osob, včetně malých dětí.

„Jak to začalo, instinktivně jsme všichni utíkali na dvůr. Nikomu se nic nestalo, jen malý má trochu odřený záda, jak na něho spadla obývací stěna. Barák je ale zničený,“ řekl Právu Milan Bolog. V domě žije třicet let. „Rok jsme teď přistavovali k domu novou část pro kluka, který tam bydlel se ženou a čtyřmi dětmi. Jestli budeme mít peníze, tak budeme stavět znova, ale co budeme dělat teď, to tedy nevím. Řekli nám, ať tam teď nechodíme,“ dodal.

Rodina zřejmě aspoň do pondělí využije nouzového ubytování u příbuzných nebo v zařízeních charity.

Obyvatelé jednou z domů v Kraslicích přišli doslova o střechu nad hlavou. Foto: PRÁVO/Martin Polák

Spadla věž kostela

V Dětřichově nad Bystřicí v okrese Bruntál, ve vesničce s pěti sty obyvateli, shodil silný poryv větru věž barokního kostela z konce 14. století. Nikdo nebyl zraněn. Právouto řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Déšť zvedá hladiny

Déšť také v ČR rozvodnil menší toky. V Plzeňském kraji vystoupaly hladiny na čtyřech tocích na první až třetí stupeň povodňové aktivity. V Karlovarském kraji jsou řeky zatím v normálu ale voda tam také stoupá.

Vichřice do ČR míří z Německa, které zasáhla v noci. Podle tamních meteorologů ale byla slabší, než očekávali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám