Hlavní obsah

Zástupkyně Andělová prý předem mluvila o konci Čunka

Právo, Radim Vaculík

Místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Pavel Kučera, který od poloviny února čelí kárné žalobě kvůli údajnému ovlivňování trestní kauzy Jiřího Čunka, přešel do protiútoku. Šéfka ostravského krajského státního zastupitelství Zlatuše Andělová podle něj loni 17. května, tři týdny před skončením vyšetřování, prohlašovala, že Čunek ve vládě skončí a bude na něj podána obžaloba.

Článek

Kučera v tom vidí porušení nezávislosti státního zástupce a nepatřičné předjímání výsledku vyšetřování. Její úřad totiž v té době na celou kauzu dohlížel. Loni v červnu byla ale původním žalobcům odebrána s odůvodněním, že vyšetřování bylo vedeno příliš jednostranně.

„Andělová nesporně vážným způsobem pochybila, když minimálně čtyřem nezainteresovaným osobám oznámila výsledek tohoto stadia řízení,“ napsal Kučera v písemném prohlášení k žalobě na svou osobu. „Verzi pana Kučery důrazně odmítám. K věci se v současné době nemíním více vyjadřovat, ani ji komentovat, s ohledem na podanou kárnou žalobu,“ reagovala v pátek Andělová.

Andělová se o obžalobě měla vyjádřit na té samé schůzce v justičním areálu v Jihlavě, při které Kučera údajně prohlašoval, že „současná situace je velmi výjimečná, že hrozí pád vlády s ohledem na výhružky některých ministrů, a proto nezávislost v rozhodování musí jít stranou politickým zájmům“. Jenže byla to právě Andělová, kdo letos na údajný Kučerův nátlak upozornil své nadřízené. Na základě jejího podání nyní čeká Kučeru kárný soud, u kterého může přijít i o funkci soudce.

Hledejte nového ministra

Kučera Právu řekl, že rozhovor o Čunkovi tehdy začala sama Andělová. Údajně jej vnímal jako povídání v restauraci mezi kolegy. O tom, že je Andělová zaujatá, se prý přesvědčil, až když o Čunkovi podle něj řekla, že je „sprosťák, který sexuálně obtěžoval svou sekretářku a chodí na něj další trestní oznámení“.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ve svém podání z 21. ledna, jež se týká celkem tří loňských schůzek s Kučerou, ale Andělová napsala: „Jen z legrace jsem se (v květnu) zeptala, zda již sehnali za Čunka náhradu, neboť vyšetřování se chýlí ke konci a za dané důkazní situace s ohledem na platnou judikaturu bude muset státní zástupce v pochybnostech žalovat.“

Podle podání Andělové měl Kučera už na předchozí schůzce konané 28. února v Brně zase říci, že tehdejší „vicepremiér Jiří Čunek se stal velkým problémem pro vládu, hledá za něj náhradu, ale ta nebude hned, a proto by nebylo dobré, kdyby nyní přípravné řízení skončilo podáním obžaloby, neboť by to způsobilo problémy v koalici a potažmo ve vládě“.

V této souvislosti prý po Andělové požadoval, zda by nešlo přípravné řízení protáhnout. Kučera to včera popřel s tím, že neměl důvod žádat o nějaké průtahy, když tehdy šetření Čunkovy kauzy teprve prakticky začínalo a bylo prý jasné, že hned tak rychle neskončí. Další účastníci mlčí Kučerovu únorovému výroku v Brně i květnovému posezení v Jihlavě měli být přítomni i bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec a nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

V Jihlavě se všemi zmíněnými u stolu seděl i šéf brněnských krajských žalobců Petr Coufal, jehož úřad převzal v červnu po Andělové dohled nad Čunkovou věcí. Coufala ani Veseckou se včera nepodařilo kontaktovat. Němec se omluvil, že věc nemůže komentovat, protože je předmětem řízení a není vyloučeno, že bude vypovídat jako svědek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám