Hlavní obsah

Nové heslo lidovců: Kdo krade, ať sedí v kriminále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Lidovci začali přemýšlet o svém novém programu, se kterým se budou ucházet o přízeň veřejnosti. Chtějí ho představit až na dubnové konferenci v Pardubicích. Už v pátek ale v Brně přišli se čtyřmi hesly zaměřenými především na sociální otázky, ze kterých bude program vycházet.

Článek

Hesla znějí - "Kdo pracuje, má se mít dobře, "Kdo nepracuje, protože nemůže, tomu pomůžeme", "Kdo nepracuje, protože nechce, ať počítá jen s almužnou" a "Kdo podvádí a krade, ať sedí v kriminále".

Hesla pojmenovali lidovci jako Hnanické artikuly (podle výjezdního zasedání senátního klubu KDU-ČSL, které se uskutečnilo 8. – 9. října 2007 v Hnanicích na jižní Moravě).

Ze čtveřice budou podle předsedy strany Jiřího Čunka vycházet nové programové dokumenty. Co se za jednotlivými body skrývá, předseda strany konkrétně nevysvětlil. Straníci prý detaily programu představí v dubnu, navíc jednotlivé součásti programu budou teprve dopracovávat.

Čunek k tezím řekl, že žijeme ve společnosti, která nechce nikoho nechat umřít hlady. V programu však prý chce KDU-ČSL odlišit lidi, kteří pracují, ty, kteří si sami nemohou pomoci a "ty, kteří se sami vylučují, a pak je potřeba, aby to poznali na běhu svého života". V průběhu konference mluvil o sociálně vyloučených. Romské otázce, k níž se vyjadřoval na první části programové konference v lednu v Praze, se vyhnul.

Dozvuky prezidentské volby

Lidovci v Brně probírali některé součásti svého programu. V jednom z příspěvků diskutujících například zaznělo, že strana by měla prosadit, aby škola více vychovávala a mezi povinné předměty byla zařazena etická výchova. Lidovci také zopakovali, že chtějí prosadit, aby děti mohly v dospělosti částí odvodů, které platí státu, přispívat svým rodičům.

Řada referátů byla obecných nebo se vyjadřovala k identitě strany. Například místopředseda Senátu Petr Pithart odmítl začlenění KDU-ČSL mezi pravici a levici, protože to prý nevystihuje některé hodnoty, které strana akcentuje.

Část delegátů kritizovala ministra financí Miroslava Kalouska. Naráželi na prezidentskou volbu a Kalouskův konflikt s knězem a sociologem Tomášem Halíkem. Kalousek kněze kritizoval kvůli údajnému nátlaku na lidovecké zákonodárce ve prospěch kandidáta Jana Švejnara.

Ministr financí dnes do Brna nepřijel. Na jeho stranu se však postavil předseda poslaneckého klubu Pavel Severa. Reagoval například na vystoupení delegátky z Prahy Vladimíry Rattayové, která řekla, že kvůli Kalouskovi vystoupili někteří lidé ze strany. Severa to kritizoval. Prý také neříká, že dostává dopisy typu "vystoupím z KDU-ČSL, když se do vlády vrátí předseda strany Jiří Čunek".

Anketa

Které z nových hesel KDU-ČSL se vám líbí nejvíce?
Kdo pracuje, má se mít dobře
23 %
Kdo nepracuje, protože nemůže, tomu pomůžeme
3 %
Kdo nepracuje, protože nechce, ať počítá jen s almužnou
6,3 %
Kdo podvádí a krade, ať sedí v kriminále
7,7 %
Všechna jsou dobrá
9,2 %
žádné
50,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7444 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Čunek se omluvil Halíkovi za Kalouskova slova

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se v pondělí písemně omluvil knězi Tomáši Halíkovi za slova ministra financí Miroslava Kalouska. Ten po znovuzvolení prezidenta...

Výběr článků

Načítám