Hlavní obsah

Češi na své europoslance zapomínají, nejvíc znají Bobošíkovou

Novinky, znk
PRAHA

Nejpopulárnějším českým zástupcem v Evropském parlamentu je Jana Bobošíková (kladně se k ní vyjádřilo 54 procent lidí), na druhém místě je Josef Zieleniec (47 procent). Veřejnost ale na europoslance postupně zapomíná. Jen třetina občanů si myslí, že hájí dobře jejich zájmy. Uvedl to průzkum STEM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslankyně Jana Bobošíková

Článek

Bobošíková (nezařazená) figurovala jako kandidátka KSČM do uplynulých prezidentských voleb, STEM ale prováděl průzkum ještě před oznámením její kandidatury a nemohl mít na popularitu europoslankyně vliv. Po Zieleniecovi (SNK-ED) je nejpopulárnějším europoslanec Richard Falbr (ČSSD).

Kolem čtyřiceti procent popularity získali také Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Vladimír Remek a Miloslav Ransdorf (oba KSČM), následují je Jaroslav Zvěřina a Jan Zahradil (oba ODS). Pod třicet procent získali Libor Rouček (ČSSD) a Jan Březina (KDU-ČSL).

Nejznámějším českým zástupcem v Evropské unii je eurokomisař Vladimír Špidla, kterého neznají jen čtyři procenta lidí. Špidlu kladně ohodnotilo 40 procent lidí.

S ostatními českými reprezentanty je to už horší. "Na základě srovnání s daty před volbami do EP v roce 2004 můžeme dokonce usuzovat, že i na ty české europoslance, kteří patří mezi známější, během doby část lidí pozapomněla," uvedl průzkum.

Časové srovnání podílu odpovědí "neznám ho/ji" u vybraných čekých poslanců EP v letech 2004 a 2008 (v %)
europoslanec20042008
Jana Bobošíková28
Josef Zieleniec1215
Richard Falbr916
Zuzana Roithová2029
Vladimír Remek1015
Miloslav Ransdorf511
Jaroslav Zvěřina2131
Jan Zahradil1527
Libor Rouček3948
zdroj: STEM

Třetina lidí si myslí, že čeští zástupci "táhnou za jeden provaz“ a že dobře hájí zájmy voličů. Dvě pětiny občanu tvrdí, že "naši europoslanci mohou důležitá rozhodnutí EP ovlivnit“, ale jen čtvrtina dotázaných si myslí, že opravdu svou prací taková rozhodnutí ovlivňují.

"Z lidí, kteří jsou spokojeni s členstvím ČR v EU, se skoro polovina domnívá, že naši europoslanci dobře hájí zájmy našich občanů, z lidí, kteří celkově spokojeni s naším členstvím nejsou, je o tom přesvědčeno jen 15 procent," uvedl průzkum.

Reklama

Související témata:

Související články

Navštívit v Praze europoslance je problém

Někteří čeští europoslanci pořádně dojí unijní rozpočet. Od Evropského parlamentu dostávají měsíčně v přepočtu zhruba sto tisíc korun na pronájem kanceláře,...

Výběr článků

Načítám