Hlavní obsah

Remek: Kosmická loď se řídí lépe než Sněmovna

Novinky, jov

Podle prvního československého kosmonauta a europoslance KSČM Vladimíra Remka je mnohem jednodušší řídit kosmickou loď než "ukočírovat" dvě stě poslanců. Uvedl to po pátečním setkání s předsedou Poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) a europoslanec za KSČM Vladimír Remek.

Článek

"Myslím, že řídit kosmickou loď je určitě mnohem jednodušší, je to exaktnější. Kosmická loď poslouchá, narozdíl od Sněmovny," řekl Remek novinářům po pátečním setkání s Vlčkem. To se uskutečnilo u příležitosti 30. výročí Remkova letu do vesmíru.

"Kosmickou loď jsem neřídil, takže těžko mohu posuzovat. Když se návyky letce naučí, tak asi pak z toho pohledu je to jednodušší, ale nechci to hodnotit. Sněmovna je taková množina lidí, kteří jsou nepokojní a těžko se řídí. Tam máte dvě stě individualit, kdežto raketa je jenom jedna," reagoval s úsměvem Vlček.

Sněmovnu by si rozhodně jako raketu letící do vesmíru nedokázal představit. "To by asi nešlo, musíme se pohybovat v reálném čase a prostoru," sdělil Vlček.

S Remkem si na setkání, které bylo podle obou účastníků srdečné, povídal nejenom o kosmonautice, ale také o dění v Evropském parlamentu a české dolní komoře. Prvnímu československému kosmonautovi věnoval knihu o Poslanecké sněmovně.

První kosmonaut, který nebyl z USA a SSSR

Na oplátku dostal od Remka pamětní minci. "Pan předseda je první člověk oficiálně v ČR, který obdržel pamětní medaili, kterou vydala Česká mincovna u příležitosti 30. výročí letu," uvedl k tomu náš první kosmonaut.

Vlček také podepsal krátký pozdravný dopis pro Alexeje Gubareva, který byl velitelem kosmické lodi Sojuz 28, na jejíž palubě Remek letěl do vesmíru. "Příští týden letím do Moskvy, kde je pořádán společenský večer k 30. výročí letu," dodal Remek.

Remek byl 87. kosmonautem světa, prvním z jiné země než SSSR a USA. Byl v hodnosti kapitána členem posádky kosmické lodi Sojuz 28. Velitelem letu byl sovětský kosmonaut Alexej Gubarev. Let se uskutečnil od 2. do 10. března 1978. Celková délka Remkova letu činila 190 hodin a 18 minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám