Hlavní obsah

Steyr zřejmě Česko přemluvil, armáda Pandury koupí

Právo, dan
PRAHA

Česká armáda zřejmě nakonec koupí transportéry od rakouského výrobce Steyr. Podle informací Práva se ministerstvo obrany dohodlo s americkou firmou General Dynamics, vlastníkem Steyru, na nákupu 107 strojů Pandur II.

Článek

Příští týden, poté co by dohodu měla ve středu posvětit vláda, by ministerstvo mělo s výrobcem podepsat memorandum o pokračování přerušeného kontraktu. Ministerstvo totiž s rakouskou zbrojovkou v roce 2006 podepsalo smlouvu na nákup 199 transportérů za více než 20 miliard korun.

V prosinci ji ale vypovědělo kvůli tomu, že vozy neprošly kontrolními zkouškami a výrobce je nemohl dodat v termínu.

Ministerstvo obrany informace nedementovalo s tím, že se do jednání vlády k případu nebude vyjadřovat. "Nezveřejňuje se průběh jednání, ale až jeho výsledek,“ sdělil mluvčí obrany Andrej Čírtek.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Transportér Pandur II

:. Transportéry loni neprošly kontrolními zkouškami a výrobce je nemohl dodat v termínu.foto: Právo/Jakub Svoboda

O snížení počtu kusů již mluvil premiér Mirek Topolánek, poté co vláda odsouhlasila ministerstvu obrany vypovězení smlouvy.

Zatím není jasná cena

Podle dvou nezávislých zdrojů by se měl také zmenšit počet druhů transportérů z 19 na šest. Ze 107 vozů by mělo být 63 kusů v bojovém provedení.

Zatím není vyjasněná finanční stránka nového obchodu, zda obrana zaplatí 100 miliónů za kus nebo se cena kvůli přepočtu fixních nákladů na jednotku zvýší.

Zatím není vyjasněná finanční stránka nového obchodu, zda obrana zaplatí 100 miliónů za kus nebo se cena kvůli přepočtu fixních nákladů na jednotku zvýší.

Důvody proč se ministerstvo ke kontraktu s rakouskou firmou znovu vrátilo, jsou zatím nejasné. Jednání se Steyrem se v lednu totiž dostalo do slepé uličky a chvíli to vypadalo, že ministerstvo uvažuje o vypsání nového tendru. Podle neoficiálních informací k návratu k původnímu kontraktu napomohlo, že soudní dohra, kterou by General Dynamics jistě vyvolal, by nebyla tak jednoznačná, jak ministerstvo obrany původně počítalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám