Hlavní obsah

Vojenská přehlídka nabídne tanky, rakety i děla

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vojenská přehlídka, kterou ministerstvo obrany a generální štáb chystá na 28. října k 90. výročí vzniku republiky, bude ve velkém stylu. Po 23 letech pojedou Prahou tanky, rakety a děla, následovat je budou stovky vojáků a jim nad hlavami prolétnou stíhačky a vrtulníky. Poslední velká vojenská přehlídka proběhla na Letné 9. května 1985.

Článek

Kromě toho by se měli slávy účastnit i hasiči se stříkačkami a policisté se svojí technikou a nejspíš i s koňmi.

Inspirací byla Paříž

Nápad uspořádat velkolepou přehlídku se zrodil v hlavě náčelníka generálního štábu Miloslava Picka, když uviděl přehlídku francouzské armády a policie při oslavách 60. výročí konce druhé světové války v Paříži.

Nápad uspořádat velkolepou přehlídku se zrodil v hlavě náčelníka generálního štábu Miloslava Picka, když uviděl přehlídku francouzské armády a policie při oslavách 60. výročí konce druhé světové války v Paříži.

Nápad uspořádat velkolepou přehlídku se zrodil v hlavě náčelníka generálního štábu Miloslava Picka, když uviděl přehlídku francouzské armády a policie při oslavách 60. výročí konce druhé světové války v Paříži.„Pana generála napadlo, že tu dlouho nebyla žádná přehlídka, a že by bylo dobré armádu tímto způsobem prezentovat. Přehlídka bude zaměřená hlavně na současnou armádu a veškerou její techniku,“ řekla Právu Michaela Cvanová z generálního štábu.

Diváci budou moci uvidět bojová vozidla pěchoty a modernizované tanky T-72, jichž měli vojáci ještě před deseti lety stovky a po dlouhých dohadech si jich ponechali 30 kusů.

„Pásová technika pojede na podvalnících, abychom neponičili komunikace,“ podotkla Cvanová.

„Pásová technika pojede na podvalnících, abychom neponičili komunikace,“ podotkla Cvanová.

Dorazí zřejmě i staré transportéry OT-64, protože nákup nových před nedávnem ministerstvo obrany zastavilo. Zda k obnovení kontraktu do podzimu dojde, je zatím ve hvězdách.

Přehlídka bude zaměřená hlavně na současnou armádu a veškerou její techniku.foto: NOVINKY/Ondřej Krynek

S těžkou technikou by měli do pražských ulic vyrazit ještě dělostřelci, chemici a raketové vojsko. Nebudou chybět zdravotníci ve vojenských sanitkách. Na nebi by své umění měli předvést piloti gripenů, L-159 a vrtulníků.

Přehlídce by měla předcházet přísaha nováčků na nádvoří Pražského hradu. Hned po ní by měl průvod vojáků, policistů a hasičů vyrazit z Keplerovy ulice, kolem Hradu Jelení ulicí, kde bude stát hlavní tribuna, a směřovat na Mariánské hradby.

Záplava praporů

Podle ředitele Vojenského historického ústavu Aleše Knížka je zatím otevřená otázka, zda by se měla přehlídky zúčastnit historická technika. „Stoprocentně ale počítáme s tím, že pokud bude příznivé počasí, zapůjčíme historické prapory v nebývalé míře,“ řekl Právu Knížek.

Zavlaje 16 praporů z různých historických období - legie, 1. republika, 2.odboj. Skutečnou záplavu barev způsobí zřejmě dalších 30 vlajkonošů, kteří ponesou prapory všech současných vojenských jednotek.

„Pokud chtějí vojáci udělat přehlídku před svým vrchním velitelem (prezidentem), je logické, aby se prezentovaly prapory, které jim přidělil. To bude mít velkou symboliku,“ uvedl Knížek. Dodal, že by se z přehlídek ke vzniku republiky mohla stát tradice.

Reklama

Výběr článků

Načítám