Hlavní obsah

Kontroloři VZP přišli do vrchlabské nemocnice, ředitel je vyhodil

Právo, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VRCHLABÍ
Aktualizováno

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ve čtvrtek neuspěla v soukromé Česko-německé horské nemocnici ve Vrchlabí s kontrolou vybírání regulačních poplatků. Ředitel nemocnice Vladimír Dryml kontrolu třem zástupcům pojišťovny neumožnil.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Kontroloři odešli z Vrchlabí s nepořízenou, ředitel nemocnice Vladimír Dryml (vpravo) jim kontrolu neumožnil.

Článek

Kontrola VZP skončila dřív než začala. Revizoři pojišťovny chtěli pod záminkou kontroly vykázaných výkonů především prověřit výběr regulačních poplatků za ambulantní a nemocniční péči. Poplatky vzdor novele zákona ve Vrchlabí nadále neplatí děti a mládež do 18 let. Nesouhlas s politikou ministerstva zdravotnictví může vrchlabskou nemocnici opakovaně stát  až padesátitisícovou pokutu.

"Jsme tady, abychom ověřili, zda jsou poplatky vybírány podle novely zákona," přiznal zprvu blíže nespecifikovaný důvod kontroly Josef Štajner z královéhradecké pobočky VZP, který posléze argumentoval předem neavízovaným požadavkem prověřit výkony provedené na možná stovce pacientů.

"Kontrola tohoto rozsahu, které se nebráníme, by narušila chod nemocnice. Nicméně VZP, jak sama uznala, dluží nemocnici za letošní leden přes dva milióny korun za výkony v rámci nutné a neodkladné péče. Nechápu tedy, že VZP s níž nemáme smluvní vztah, se zabývá záležitostí poplatků, které pojišťovně navíc nejdou. Jde o cílený útok s úmyslem zničit soukromou nemocnici," kontroval ředitel nemocnice Dryml.

Představitel VZP: amatérské divadlo

"Nejdříve ale zaplaťte, a pak kontrolujte," dodal Dryml přesvědčený o ryzí účelovosti kontroly. "Poslali je na přímý pokyn z ministerstva zdravotnictví, které VZP de facto řídí," tvrdí Dryml titulující současného ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) politickým ztroskotancem uvažujícím osvobodit od poplatků alespoň děti do 6 let. "My naopak plánujeme nekasírovat po vzoru demokraticky vyspělých zemí i sociálně slabší občany," ukončil vodopád argumentů  Dryml.

"Odmítám se nadále zúčastňovat tohoto amatérsky zinscenovaného divadelního představení," zakončil snahu o kontrolu výběru poplatků Dušan Šimůnek z trutnovské VZP. "My za těchto okolností od kontroly upouštíme. Nechceme dopustit odstávku nemocnice," sekundovali královéhradečtí kolegové s úmyslem přijít znovu po dopředu oznámeném rozsahu a přesně stanoveném důvodu kontroly.

Nemocnice zváží trestní oznámení

Dluh VZP vůči vrchlabské nemocnici splatný podle Drymla letošního 18. února považují ve Vrchlabí za možný důvod trestního oznámení. Pojišťovna ovšem dle zvyklostí trvá na nikoliv čtrnáctidenním, nýbrž třicetidenním termínu splatnosti. 

"Může se stát, že podáme trestní oznámení a budeme požadovat zástavu některého z mramorových paláců pojišťovny," hrozí senátní kandidát ČSSD Dryml s dovětkem, že pokud sociální demokraté  zvítězí v nadcházejících krajských volbách, bude usilovat, aby nemocnice sdružené v holdingu Královéhradeckého kraje nevybíraly poplatky od dětí a mládeže do 18 let a sociálně slabších občanů.

Podle ministerstva jde o předvolební boj

Již v lednu VZP nemocnici na povinnost vybírat poplatky upozornila dopisem. Nynější kontrolu podle Drymla nařídilo přímo ministerstvo zdravotnictví, protože předsedou správní rady VZP je náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Již v lednu VZP nemocnici na povinnost vybírat poplatky upozornila dopisem. Nynější kontrolu podle Drymla nařídilo přímo ministerstvo zdravotnictví, protože předsedou správní rady VZP je náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Ministerstvo zdravotnictví dříve označilo nevybírání poplatků ve vrchlabské nemocnici za nezákonné a za součást politického boje, do kterého jsou zatahováni pacienti.

Reklama

Výběr článků

Načítám