Hlavní obsah

Topolánek ocenil medailí bratry Mašínovy

Aktualizováno

Český premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek ve Washingtonu ocenil medailí bratry Josefa a Ctirada Mašínovy, kteří se komunistickému režimu v Československu postavili se zbraní v ruce. Po návratu do Prahy hodlá premiér medaili předat i Milanu Paumerovi, třetímu z trojice mužů, kteří se v 50. letech probili na Západ.

Článek

Medaile je nově vzniklým osobním oceněním předsedy vlády, nikoli státním vyznamenáním, a její udělení prý proto Topolánek s nikým nekonzultoval.

Medaili si v rezidenci velvyslance ve Washingtonu osobně převzal pouze Josef Mašín, jeho bratr Ctirad byl zaneprázdněn a omluvil se.

Josef Mašín, který žije ve Spojených státech, si podle svých slov udělení medaile velmi váží a považuje ho za odvážný krok. Ale ani toto ocenění ho zřejmě nepřiměje k návštěvě původní vlasti. Podle něj je to totiž země, kde ještě existuje komunistická strana. "Diskuse v ČR musí začít," řekl.

Topolánek při slavnostním aktu prohlásil, že doufá, že symbolické ocenění povede k celonárodní diskusi o třetím odboji a k usmíření.

Medaile naráží i v koalici 

Rozhodnutí Topolánka udělit Čestnou plaketu bratřím Mašínům se nelíbí nejen opozičním politikům z ČSSD a KSČM, ale nesetkalo se s pochopením ani mezi politiky vládní koalice - zelenými a lidovci.

"Přiznám se, že bych byl zdrženlivější, tak jako byli doposud prezidenti při posuzování těch návrhů na vyznamenání. Nemyslím si, že je úplně v pořádku lidi, kteří se násilně prostřílí, odměňovat, protože mnoho lidí také emigrovalo a nemuseli při tom zraňovat nevinné," řekl Novinkám poslanec vládní Strany zelených Přemysl Rabas.

Také někteří lidovci by Mašínovi vyznamenání neudělili. "Osobně si myslím, že jestli se předseda vlády rozhodl, tak je to jeho věc. Návrhy na udělení státního vyznamenání se objevovaly již v minulosti, myslím si, že v tomto případě by nemělo být udělováno," uvedl poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Lidovecký místopředseda Senátu Petr Pithar považuje Topolánkovo rozhodnutí za osobní postoj. "Není to překvapení, protože vím, že jej zastává," sdělil. Také on by ale Mašínům státní vyznamenání neudělil. "Několik let jsem v podvýboru Senátu pro státní vyznamenání. Nikdy jsem pro to, abychom navrhli prezidentu republiky vyznamenání těchto dvou, nehlasoval," řekl Pithart Novinkám.

Lidovecký místopředseda Senátu Petr Pithar považuje Topolánkovo rozhodnutí za osobní postoj. "Není to překvapení, protože vím, že jej zastává," sdělil. Také on by ale Mašínům státní vyznamenání neudělil. "Několik let jsem v podvýboru Senátu pro státní vyznamenání. Nikdy jsem pro to, abychom navrhli prezidentu republiky vyznamenání těchto dvou, nehlasoval," řekl Pithart Novinkám.

Václav Klaus rozhodnutí Mirka Topolánka respektuje. „Jde o výsostné rozhodnutí pana premiéra, které pan prezident samozřejmě respektuje,“ řekl Právu Klausův mluvčí Petr Hájek.

Topolánek čelí kvůli medaili pro Mašína trestnímu oznámení
Trestní oznámení na Topolánka podal ve čtvrtek berounskému okresnímu státnímu zastupitelství Jaroslav Brehovský. Podle něj se Topolánek oceněním bratrů Mašínů dopouští trestného činu.
"Myslím si, že schvalovat vraždu a loupežné přepadení není správné," řekl Brehovský ČTK.

Topolánek chce vyznamenat Mašína ve čtvrtek odpoledne SEČ na české ambasádě ve Washingtonu.

Opozice se staví proti vyznamenání

Proti udělění medaile pro Mašína jsou také oslovení opoziční politici. "Nemyslím si, že je to úplně šťastné řešení ze strany pana předsedy vlády," uvedl předseda zahraničního výboru Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj bratři Mašínové při svém boj proti tehdejšímu režimu zvolil velmi diskutabilní prostředky. "Pokud za nimi zůstalo šest obětí, zejména tedy i civilních, protože jeden z těch, který byl zabit, byl civilista, tak to samozřejmě vzbuzuje velké otázky. Právě proto, že je to tak rozporuplná věc, tak bychom k tomu měli přistupovat velmi opatrně," dodal Hamáček.

Na místě není vyznamenání ani podle exministra zemědělství Jaroslava Palase. "Cesta za demokracií bratří Mašínů je politá krví bezbranných lidí, i toto se musí vzít v úvahu," uvedl.

Filip: Tato vláda tímto činem skončila

Ostře se do Topolánka pustil šéf komunistů Vojtěch Filip. "Občané nemohou mít důvěru v člověka, který oceňuje vrahy,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci.

"Tato vláda předvádí, že vládne proti většině národa. Taková vláda nemůže mít ani legitimitu, být přijímána a dokonce by neměla by mít ani důvěru Sněmovny. Tato vláda tímto činem skončila, ať vládne třeba do roku 2010,“ rozčílil se Filip kvůli udělení medaile Mašínovi.

Předseda KSČM nenechal na premiérovi nit suchou také kvůli blížícímu se dokončení dohody o výstavbě amerického radaru. Vláda podle něj jedná protievropsky. „Pan premiér se chová jako šašek,“ uvedl v této souvislosti.

Premiéra kritzoval i šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. "Přebírá na své ruce krev nevinných obětí. Kdo schvaluje zločin, je sám zločincem," uvedl na adresu premiéra.

Naopak předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) nemá s medailí pro Mašína problém. "Senát již opakovaně navrhoval prezidentovi Havlovi i Klausovi, aby vznamenali bratry Mašíny. V této chvíli rozhodnutí premiéra vítám," řekl Novinkám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám