Hlavní obsah

Pašování chráněných živočichů roste, lidé vozí i medvědí lebky a krokodýly

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, znk

Počet chráněných živočichů, ať už živých či neživých, které si čeští turisté nezákonně dovážejí z ciziny do Česka, za poslední dva až tři roky výrazně vzrostl. Celníci na pražském letišti Ruzyně od začátku roku zabavili například medvědí lebku nebo vycpaného krokodýla.

Článek

"Celkový nelegální obchod (chráněných živočichů a rostlin) je poměrně stabilní, nicméně rapidně narůstají turistické dovozy. Za poslední dva tři roky jsme ve srovnání s minulým obdobím odhadli nárůst o sto až sto padesát procent," řekla ve čtvrtek Novinkám vedoucí referátu druhové ochrany České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Pavla Říhová.

"V takovém množství to už začíná být zásadní číslo, protože jestli máte sto turistů nebo jednu komerční zásilku (organizované skupiny), tak to vyjde nastejno," dodala.

Nárůst v posledních letech Inspekce pozoruje především v únoru a březnu. "Za poslední týden máme sedm nových případů, což je hodně," řekla Říhová s tím, že Češi v těchto měsících jezdí do exotických zemích jako například Thajsko a Indonésie. Lidé podle ní v podstatě nevědí, že si sebou z dovolené nemohou na památku vzít jakýkoliv suvenýr. "Osvěta je strašně důležitá," upozornila Říhová.

Jde hlavně o neživé exempláře

"Za první dva měsíce letošního roku jsme objevili korály, vypreparované želvy a hady, vycpaného krokodýla, lebku medvěda nebo oblečení a obuv z kůže chráněných zvířat," řekla Novinkám mluvčí Ivana Dvořáková z Celního ředitelství v Praze.

:. Češi si z dovolené přivážejí i koráli.

Češí si dováží také například ostny dikobraza, lebky hadů a krunýře želv, vyčiněné vlčí kůže, kabelky a opasky a také nejrůznější druhy korálů nebo jejich úlomky, zévy a mořští koníci. "Ani dovoz živých exemplářů, jako například papoušků, gekonů, želv nebo hadů není ničím výjimečným," dodala mluvčí.

Také podle ní jde většinou o lidi, kteří si "zakázané zboží" nevědomky vezou jako suvenýr z dovolené. "Posledně si dva mladí lidé z Karibiku přivezli koráli a vůbec nevěděli, že se to nesmí," vysvětlila.

:. Mořské koníky si turisté přivezli v lahvi.

Hadi na těle, opičky v igelitkách

Celníci ale objevili i mnohem bizarnější případy. "Jeden pán měl na těle izolepou přilepené živé hady. Jednou zase cestující na letišti měl v jedné ruce zavazadlo a v druhé igelitku s živými opičkami," sdělila Dvořáková. Připomněla také případy, ve kterých se papoušci převáželi v PET lahvích.

Zjištěné exempláře předávají celníci ČIŽP. "Neživé exempláře se používají například na výuku nebo jdou do muzeí a na výstavy. Živé putují do ZOO nebo do botanických zahrad," vysvětlila Říhová.

ČIŽP může lidem, kteří si přivážejí zakázané druhy živočichů a rostlin, uložit pokutu až do výše 200 000 korun. U podnikatelských subjektů jde až o 1,5 miliónu korun.

:. Lidé pašují hady v zavazadlech, celní kontrola je ale schopná je odhalit.

Jací živočichové a rostliny se nesmějí dovážet

Ohrožené druhy jsou chráněny mezinárodní Úmluvou CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin). Zvířata a rostliny chráněné CITES nemohou být převáženy přes hranice bez speciálního povolení, týká se také mrtvých jedinců nebo jakýchkoliv jejich částí či výrobků z nich.

Podle stupňů ohrožení jsou druhy rozděleny do tří kategorií:

CITES I - cca 500 druhů zvířat a 300 druhů rostlin, například lidoopi, pandy, vybrané druhy medvědů, opic, papoušků, krokodýlů a ještěrů, kytovci, velké kočkovité šelmy, sloni, nosorožci, mořské želvy, některé druhy kaktusů a orchidejí, vzácné exotické dřeviny.

CITES II - cca 4 000 druhů zvířat a 25 000 druhů rostlin, například opice, papoušci, dravci, sovy, kočkovité šelmy, hroši, řada druhů antilop, kolibříci, loskuták, různé druhy želv, krokodýli, leguáni, varani, hroznýši a krajty, některé druhy exotických žab, motýlů, sklípkanů, měkkýšů mořské korály, orchideje, kaktusy, sukulentní rostliny, některé tilandsie a masožravé rostliny, ženšen, některé dřeviny.

CITES III - cca 220 druhů zvířat a 8 skupin druhů rostlin, například kobra královská (Indie), žralok obrovský (Velká Británie), mahagon Swietenia macrophylla (Bolívie, Brazílie, Kostarika, Mexiko, Peru).

V závažných případech je možné případ řešit i dle trestního zákona. Dotyčná osoba pak může být potrestána odnětím svobody až na osm let, zákazem činnosti nebo peněžitým trestem. "To ale hrozí spíše členům mezinárodně organizované skupiny a ve zvlášť závažných případech. Jestliže si ale turista veze vycpanou karetu (mořskou želvu), tam stačí jeden kus na trestný čin," dodala Říhová.

Reklama

Výběr článků

Načítám