Hlavní obsah

Chystají se testy nového léku na leukémii

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku během několika měsíců začne první klinické testování nové účinné látky GS-9219, kterou objevil český vědec profesor Antonín Holý. Přípravek dává naději, že bude účinný při léčbě některých druhů leukémie.

Článek

„Testování bude spuštěno během několika měsíců přibližně na pěti pracovištích v ČR. Protokol k tomu musí schválit Státní ústav pro kontrolu léčiv,“ řekl Právu ve středu profesor Pavel Klener z Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze, který preparát také bude zkoušet.

Klener vysvětlil, že jde o první fázi testování, kdy se zkouší tolerance, snášenlivost léku pro pacienty a hledá se nejvhodnější dávka pro člověka. „To se týká všech nových léků a podává se pacientům, kteří už nereagují na nejlepší dosud užívanou léčbu. Teprve v dalších klinických studiích se testuje protinádorový účinek léku,“ řekl profesor Klener.

Dodal, že pacienti zařazeni do této studie (bude jich asi 15 na každém z pěti míst, kde se lék bude testovat) musí s testováním souhlasit a vybírají je lékaři. Přípravek vyrobila americká firma Gilead Sciences, která s profesorem Holým spolupracuje.

Nejdříve za šest let

„Pokud se prokáží naděje, které se do účinné látky vkládají, může první fáze testování trvat rok až rok a půl a další dvě fáze několik let, čili abychom lék mohli běžně nasadit, uplyne nejméně šest let,“ řekl profesor Klener. Dodal, že podle stejných zásad se přípravek bude testovat i ve Spojených státech a v některých dalších zemích. „Je to proto, aby se získalo co nejvíc poznatků.“

Profesor Klener dodal, že lék by mohl být účinný pouze na některé typy nádorového onemocnění, které vycházejí z lymfatické tkáně, tedy u lymfomů (mízní uzliny) a chronické lymfatické leukémie. „Třeba se ukáže, že bude efektivní i na jiné nádory. Ale to teď nelze říci,“ řekl profesor Klener.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám