Hlavní obsah

Paroubek odmítá kritiku za jednání v Sýrii

Právo, Novinky, trj, rei, znk
Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek je s manželkou Petrou a místopředsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem na pětidenní oficiální návštěvě Sýrie. Odmítá kritiku za to, že jedná s představiteli vládnoucí strany Baas, která je obviňována z podpory terorismu.

Článek

"Když tuto zemi nedávno navštívil například náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, média tomu pozornost nevěnovala. Na květen je navíc do Sýrie plánována cesta ministra financí Kalouska,“ komentoval svou cestu Paroubek.

"Vzhledem ke specifickému politickému systému Sýrie došlo i k setkání s představiteli vládnoucí strany Baas, avšak jednání neměla žádný konkrétní politický obsah,“ uvedl předseda ČSSD.

Upřesnil, že celá cesta byla dopředu konzultována s českým ministerstvem zahraničních věcí. "Na místě delegaci ČSSD doprovází také český velvyslanec v Sýrii. Veškerá jednání delegace ČSSD proto probíhají v intencích oficiální české zahraniční politiky vůči Sýrii," poznamenal.

Jiří Paroubek podle syrské agentury SANA potvrdil, že Sýrie hraje důležitou roli při řešení problémů na Blízkém východě, i skutečnost, že bez Sýrie není možné dosáhnout výsledku.

Hamáček: spolupráci s Baasem si nedokáži představit

"Rozvíjení kontaktů mezi státy není možné bez komunikace s dominantní stranou," uvedl poslanec ČSSD Jan Hamáček. "Nějakou spolupráci s Baasem si ale moc dobře nedokážu představit, ty podmínky jsou hodně odlišné," dodal.

Ministerstvo zahraničí i americké velvyslanectví v ČR odmítají cestu komentovat. Podle mluvčí ministerstva se jedná o věc ČSSD a jejího předsedy.

Plánuje se i cesta do Izraele

Paroubek oznámil, že chce do konce roku navštívit ještě Izrael. V Sýrii se podle vyjádření snaží o „zlepšení ekonomické spolupráce“. Má se setkat s představiteli průmyslu a obchodu i s předsedou parlamentu či ministrem zahraničí.

Náklady na cestu do Sýrie, kam Paroubek odletěl z Londýna, kde byl s manželkou a se synem, jsou podle ČSSD rozděleny mezi syrskou stranu a Českou Středoasijskou obchodní komoru.

Arabská socialistická strana Baas

vznikla v roce 1945 jako levicová sekulární strana zdůrazňující panarabský nacionalismus. Její odnože existují v řadě arabských zemí, největší moc dnes zastává v Sýrii. V Iráku patřil ke straně Baas svržený diktátor Saddám Husajn.

Paroubek byl kritizován za jednání s představiteli kontroverzní vládní syrské strany Baas. Ačkoliv je Baas zejména Spojenými státy podezírána z napomáhání terorismu a obviňována z protiizraelského postoje, má Česko se Sýrií standardní diplomatické vztahy, které zprostředkovává česká ambasáda v Damašku a syrská v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám