Hlavní obsah

Pochod extremistů se může proměnit ve válku v ulicích

Právo, Ivan Blažek
PLZEŇ

Obavy z hrozících bitek mezi příznivci ultrapravice, kteří budou v sobotu 1. března pochodovat Plzní, a jejich odpůrci se začínají naplňovat. „Hrozí reálné nebezpečí vzniku konfliktu mezi těmito skupinami,“ varují už teď policisté.

Článek

Pravicoví extrémisté - podle ohlášení jich má dorazit kolem sto padesáti - vyrazí po druhé hodině od plzeňského autobusového nádraží Husovou ulicí k synagoze. Tam už ale budou pravděpodobně čekat lidé, kteří proti pochodu protestují. A to přesto, že radnice dotčeného obvodu všechny protiakce právě z bezpečnostních důvodů zakázala.

„I když chtějí udělat náš odpor vůči Hitlerovým pohrobkům nelegální, jsme přesvědčeni, že přesto je legitimní!“ stojí v letáku, který po Plzni rozdává občanské sdružení Dope. „Jestliže i vy nechcete tolerovat neonacisty, přijďte vyzývat vyjádřit svůj postoj k plzeňské synagoze 1. března ve třináct hodin,“ vyzývá leták.

Čekají stovku lidí

„Nebude to nijak organizované, ale myslím, že jen za nás dorazí tak stovka lidí,“ řekl Právu Jiří Kassl ze zmíněného sdružení. Dá se předpokládat, že protest proti pochodu podpoří i další lidé. „Kdo chce, ať přijde, ale ať nechá doma děti,“ vyzval primátor Pavel Rödl (ODS).

Milada Emmerová, která je krajským lídrem ČSSD, naopak apeluje na Plzeňany, aby pochod ignorovali. „Nechceme, aby se z ulic měst stávalo bojiště,“ sdělila Emmerová. Ta zároveň odsoudila, narozdíl od svého stranického šéfa Paroubka, údajně protiprávní krok primátora Rödl, který akci radikálů v původním lednovém termínu zakázal.

Plzeň v sobotu obsadí tisícovku policistů, k dispozici budou vodní děla, obrněné transportéry i vrtulník, do akce se zapojí i antikonfliktní týmy. „Správa Západočeského kraje požádala ostatní policejní správy o posily a také o součinnost se specialisty z bavorské a saské policie,“ uvedla západočeská policejní mluvčí Jana Václavová.

Reklama

Související články

Soud zrušil zákaz pochodu extremistů v Plzni

Krajský soud v Plzni v pátek zrušil zákaz pochodu extrémistů, který vydal 17. ledna primátor západočeské metropole Pavel Rödl (ODS). Soud dal za pravdu žalobě,...

Výběr článků

Načítám