Hlavní obsah

Policejní ochránci politiků se soudí o platy

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Ručíme za životy politiků a zasloužíme si za to víc peněz. To je postoj, se kterým jde část policejních bodygardů z útvaru ochranné služby k soudu se svými nadřízenými z policejního prezidia.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Příslušníci ochranné služby musíme být extrémně fyzicky zdatní, projít speciálním výcvikem a mít dostatečné vzdělání. Za svou práci nyní chtějí více peněz.

Článek

Nelíbí se jim, že jsou zařazeni do sedmé platové třídy a od soudu si slibují, že jim přiřkne tarif o stupeň vyšší. Za posledních několik let jde o první podobný případ, hlavní líčení je naplánováno na 13. března u Obvodního soudu pro Prahu 7.

Ojedinělý spor, ve kterém jde o několik tisíc korun měsíčně, se přitom točí kolem náplně práce, kterou policejní ochránci vykonávají.

„Oni argumentují tím, že pracují po celé republice a řídí přitom práci místní policie. To ale není pravda, oni s nimi sice spolupracují, ale rozhodně jim nevelí,“ řekl k tomu Právu šéf útvaru Lubomír Kvíčala.

Jeho podřízení argumentují i tím, že musí splňovat velmi přísné požadavky. „Musíme být extrémně fyzicky zdatní a projít speciálním výcvikem, ale zároveň máme předepsanou také vysokou školu,“ poznamenal jeden z ochránců, který si nepřál být jmenován. Poukázal i na to, že musí sloužit desítky hodin přesčasů zadarmo, a to i o svátcích a víkendech.

Podle Kvíčaly si ochránci měsíčně i s různými příplatky a odměnami vydělají zhruba 30 tisíc hrubého měsíčně, v případě, že by u soudu uspěli, by to bylo zhruba o čtyři tisíce víc. Proti svému zařazení do sedmé platové třídy se policisté z Kvíčalova útvaru odvolávali, prezidium ale loni jejich stížnost zamítlo.

Policisté teď věří, že jim dá za pravdu soud. Šéf personálního oddělení na policejním prezidiu Roman Fidler nicméně trvá na tom, že jejich požadavek není oprávněný.

Policisté teď věří, že jim dá za pravdu soud. Šéf personálního oddělení na policejním prezidiu Roman Fidler nicméně trvá na tom, že jejich požadavek není oprávněný.

„Rozdělení do jednotlivých tarifních tříd jsme se snažili dělat spravedlivě a podle nás odpovídá skutečné náplni jejich práce. Pokud ale soud rozhodne v náš neprospěch, budeme jeho verdikt samozřejmě respektovat,“ řekl Právu Fidler.

Reklama

Výběr článků

Načítám