Hlavní obsah

Verdikt o umístění blobu na Letné se zřejmě odloží

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nová budova Národní knihovny (NK) od architekta Jana Kaplického prý nejspíše v Praze stát nebude. O její budoucnosti mají ve středu naposledy jednat experti z řad právníků, architektů a památkářů spolu s politiky a zástupci zainteresovaných subjektů. Podle informací Práva bude ale spor minimálně odložen do doby, než se k němu vyjádří antimonopolní úřad.

Článek

Podle e-mailové korespondence mezi předním úředníkem města a architektem z pražského Útvaru rozvoje bude zřejmě výsledek opět odložen. „Očekávám odklad minimálně do doby, kdy řekne své závěry Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ píše se v dokumentu, který má Právo k dispozici.

Dále se v něm hovoří o tom, že ministerstvo kultury „rozhodně nedá knihovně 130 miliónů potřebných na zpracování projektu a že vláda opakovaně uvedla, že má jiné priority. „Jehlička skoro jistě dostane na triko zpracovat nové hodnocení potřebnosti nové budovy a zřejmě i možné varianty řešení,“ uvádí úředník města.

Dodává také, že tlačit na projekt knihovny na Letné za situace, kdy právníci i architekti zpochybňují celou soutěž, není na pokračování.

"Některé právní expertízy jsou hodně jednoznačné, mohlo by to opravdu skončit u soudu. Kdyby do toho kultura nalila další resortní peníze, bylo by to už hodně nepříjemné,“ dodává úředník.

Peníze nejsou

Jak se pracovní skupina ve středu rozhodne, každopádně není jasné. „To víte víc než já,“ reagoval na dotaz Práva primátor Prahy a člen pracovní skupiny NK Pavel Bém (ODS). Připustil ale, že peníze na NK skutečně nejsou.

„Každopádně peníze, pokud vím, opravdu nejsou. Nicméně to v této chvíli neřešíme, důležitější jsou právní aspekty věci,“ dodal v textové zprávě Bém.

Vizualizace Národní knihovny na Letnéfoto: FUTURE SYSTEMS/Jan Kaplický

Situace je nyní poměrně jasná, podle všeho je ODS rozhodnutá výstavbě Kaplického knihovny zabránit, to že nemá ministerstvo kultury peníze, se nyní jen hodí,“ řekl Právu k situaci jeden z opozičních zastupitelů. Podobně nynější situaci komentují i další zastánci Kaplického projektu, dodávají ale, že pro to nejsou důkazy.

Podle některých kritiků nynější situace může být za odporem ODS proti Kaplického stavbě i fakt, že o její prosazení se zasadil jako tehdejší ministr kultury sociální demokrat Vítězslav Jandák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám