Hlavní obsah

Dvě stovky komunistů demonstrovaly v Praze proti vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zhruba dvě stovky stoupenců komunismu v pondělí na pražském náměstí Jana Palacha demonstrovaly proti koaliční vládě ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Nad hlavami jim vlály prapory s portréty Karla Marxe, Vladimíra Iljiče Lenina a Klementa Gottwalda. Z náměstí se pak vydali pochodem na Klárov před úřad vlády, kde zhruba po hodině protest ukončili zpěvem Internacionály.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Demonstrace komunistů na Palackého náměstí k 60. výročí Února 1948.

Článek

Účastníci akce se hned na jejím počátku dostali do drobné potyčky s aktivistou Janem Šináglem. Šinágl si přinesl americkou vlajku, nahrával proslovy a tvrdil, že je novinář.

:. Aktivista Jan Šinágl na komunistické demonstraci.foto: Právo/Lukáš Táborský

Stoupenci komunismu vystrkali z davu i mladého muže, který vykřikoval hesla proti nim. Průvod doprovázely policejní hlídky, přítomní policisté však nijak nezasahovali.

Na demonstraci se objevily rudé vlajky Komunistického svazu mládeže i několik transparentů s nápisy "Pryč s ODS", "Proameričtí vládní vlastizrádci, k demokracii také referendum patří" a "Stát, který nechce zajistit bezplatné školství a zdravotnictví, potřebuje razantní změnu".

:. Demonstrace proti vládě, za socialismus a k 60. výročí Února 1948. Na náměstí Jana Palacha v Praze ji 25. února pořádala KSČM s Komunistickým svazem mládeže.foto: ČTK/René Volfík

Řečníci chválili výdobytky socialismu

Ve stejném duchu se nesly i projevy řečníků, které přítomní přerušovali skandováním "hanba vládě", "žádnou základnu" a "místo zbraní, štítů statisíce bytů".

Podle předsedkyně pražské KSČM Marty Semelové v Česku nikdy komunismus nebyl. Ale i za minulého režimu měl každý bezplatná studia a zdravotnictví, práci a sociální jistoty, uvedla v projevu.

Komunistický poslanec Václav Exner v narážce na Šináglovu vlajku poukázal mimo jiné na to, že je "i pro nás" symbolem nezávislosti a svobody, ne tak americká administrativa. "To, že vláda Mirka Topolánka skončí, je jisté," zdůraznil Exner.

Oponenti komunistům připomínali oběti minulého režimu

S komunisty nesouhlasilo několik mladých lidí. "Máte na svědomí milióny mrtvých," křičel jeden z nich ke shromáždění ze schodů Rudolfina. Blízko úřadu vlády zase stála skupinka s papírem, na němž bylo napsáno "Nikdy více Vítězný únor".

:. Jeden z kolemjdoucích pokřikuje na sympatizanty KSČM, kteří 25. února na náměstí Jana Palacha v Praze demonstrovali proti vládě, za socialismus a k 60. výročí únorových událostí v roce 1948.foto: ČTK/René Volfík

Komunisté se sešli v den výročí komunistického převratu v roce 1948. Prezident Edvard Beneš tehdy přijal demisi 12 nekomunistických členů vlády a zároveň jmenoval ministry podle přání komunistického premiéra Gottwalda. Československo se prakticky dostalo do područí Sovětského svazu. Etapa započatá takzvaným Vítězným únorem skončila na podzim 1989.

Prezident varoval před opakováním "Vítězného února"

Prezident Václav Klaus na pondělním vzpomínkovém shromáždění na Pražském hradě při příležitosti 60. výročí komunistického převratu varoval před opakováním podobných událostí v budoucnu.

Určitě podle něho nevzejdou ze stejné ideologie, která vedla ke komunistickému převratu v roce 1948. Klaus je však přesvědčen o tom, že s ní budou mít i přes jiný název a některé odlišné vnější znaky shodnou podstatu.

"Budou mít líbivou, patetickou, jednotlivce přesahující, na první pohled ušlechtile znějící, ve jménu dobra člověka či pokroku vystupující myšlenku a její stoupenci budou mít sebevědomí tvrdit, že je pro její realizaci oprávněné člověka a jeho svobodu obětovat," varoval prezident.

:. Prezident Václav Klaus vystoupil s projevem 25. února na Pražském hradě na vzpomínkovém shromáždění u příležitosti 60. výročí únorových událostí roku 1948.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Reklama

Související články

Historici na Únor 1948 nezapomínají

V příštím týdnu si připomeneme šedesáté výročí komunistického převratu v únoru 1948. Na jednu z nejbolestivějších událostí našich dějin nemohou samozřejmě...

VIDEO: Jak vidí dnešní komunisté únor 1948

"Právě se vracím z Hradu...Pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak, jak byly podány, přijal," hřímal vítězoslavně 25. února 1948 před zaplněným...

Česko si připomíná 60 let od února 1948

V Praze budou po celý pondělí probíhat připomínkové akce k 60. výročí 25. února 1948, kdy se na více než čtyřicet let dostali v Československu k moci...

Výběr článků

Načítám