Hlavní obsah

Inspekce ministra vnitra bude nezávislá

Právo, Josef Koukal

Inspekce ministra vnitra by se měla stát nezávislým orgánem. Instituce dohlížející na práci policistů navíc získá moc i nad celníky a vězeňskou službou. Posíleny budou také pravomoci inspektorů, kteří mohou vystupovat jako agenti - provokatéři. Podle pondělního rozhodnutí kabinetu by měla šéfa inspekce v budoucnu jmenovat vláda a na její činnost dohlížet zvláštní pětičlenná sněmovní komise.

Článek

Až dosud bylo jmenování vedení inspekce výlučně v rukách ministra.

Nezávislost ministerské inspekce se jako téma vrací na jednací stůl už po několikáté. Požaduje ji opoziční ČSSD, Strana zelených ji předloni prosadila do vládního programu a jako stínový ministr vnitra po ní volal i současný šéf resortu Ivan Langer (ODS).

Podle ještě nedávných plánů Langra tím měla emancipace kontrolního policejního orgánu končit, po včerejšku je ale zřejmé, že jde pouze o první krok. Do konce roku má ministr vnitra předložit návrh zákona o generální inspekci bezpečnostních sborů, která by již i proti doporučení Legislativní rady vlády nespadala pod vnitro a byla podřízena přímo vládě.

Inspekce bude vyzbrojena také novými pravomocemi. Zákon o policii má umožnit inspektorům v terénu provádět takzvanou „zkoušku spolehlivosti“. Nejde o nic jiného než možnost provokatérů nabízet policistům na oko úplatky.

Policii se uvolní ruce

Nový zákon o policii, která vláda včera projednávala, přináší i další změny. Policistům má uvolnit ruce od řady servisních služeb vykonávaných pro jiné úřady a instituce. Zanikne povinnost doručování úředních písemností.

„Nechceme mít z policistů pošťáky a závozníky opilců. Chceme takové pravomoci, které policii umožní bojovat proti neonacismu, extremismu, prostituci, nelegálnímu zaměstnávání,“ uvedl po zasedání vlády Langer.

Sbor čekají i zásadní organizační změny. Policie bude mít namísto současných osmi celkem čtrnáct krajských ředitelství, která budou územně kopírovat české a moravské kraje.

„Jde o historickou změnu, policie totiž v současné době funguje v mnoha ohledech na základě principů, které pocházejí z 60. a 70. let minulého století,“ pochvaluje si ministr vnitra Langer.

Pokud zákon podpoří parlament stejně hladce jako vláda, vstoupí v platnost už začátkem roku 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám